Ердоган за втори път губи Истанбул, Имамоглу води с почти 9 пункта

Кандидатът на най-голямата опозиционна партия Екрем Имамоглу води убедително на повторните кметски избори в Истанбул. Това сочат първите резултати, публикувани от Анадолската агенция. Забраната за публикуване отпадна току-що - час и петнайсет минути след обичайното време за огласяване на първи данни от избори в Турция.

На пресконференция бившият премиер и негов опонент Бинали Йълдъръм обяви, че "засега" води именно противникът му и го поздрави - доказателство, че турската демокрация работи "съвършено", предадоха "Ройтерс" и Си Ен Ен Тюрк. Часове след предишния вот на 31 март Йълдъръм и управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) отказваха да признаят поражението. Именно това и последвалата жалба заради нередности доведоха до повторните избори днес.

Това е "ново начало" за Истанбул, а "традицията на демокрацията е защитена," каза Имамоглу и поздрави "всички 16 млн. граждани". В първия си коментар, над половин час след този на Йълдъръм, той изрази готовност да работи с президента (и бивш кмет на града) Реджеп Тайип Ердоган "хармонично" и поиска да му представи "пътната си карта", с която да управлява града с все по-сериозни инфраструктурни и социално-икономически проблеми, създаващ около 31% от брутния вътрешен продукт на Турция. "Казахме, че всичко ще е наред, така и стана," написа междувременно в "Туитър" опозиционният лидер Кемал Кълъчдароглу.нформацията на Анадолската агенция за момента дава на Имамоглу 54.01% от вота, за Йълдъръм са 45.1% от бюлетините. Преброени според сайта на агенцията (към 20 ч. българско време) са над 99% от гласовете. Това означава, че Имамоглу отново ще заеме поста, който заемаше 18 дни след изборите на 31 март, до решението а нов вот.

Почти два часа след падането на забраната за резултати Ердоган не бе коментирал, но след това поздрави Имамоглу в "Туитър". По традиция след избори (които партията му обикновено печели) той държи реч - в последната на 31 март призна, че резултатите изискват промяна - но няма сигнали, че ще го направи и този път.

Мащабът на победата

Данните потвърждават прогнозите в анкетите от последните седмици. Те предвиждаха победа за Имамоглу с между 1 и 7 пункта, а от над десет проучвания само две дадоха преднина на бившия премиер и един от най-приближените хора на Ердоган. Дори една от анкетите на управляващата Партия на справедливостта и развитието в началото на месеца даде на бившия премиер резултат с 3 пункта под този на Имамоглу, кандидата, зад когото застана най-голямата опозиционна Републиканска народна партия (РНП).

Предстои тези резултати да бъдат потвърдени от избирателната комисия. Урните в Истанбул са общо 31 хил., а оспорване на резултатите само в част от тях доведе до повторните избори днес. Поне 90 минути преди съобщението на Анадолската агенция в социални мрежи и проопозиционни агенции обаче се твърдеше за разлика между 10 и 13 пункта в полза на Имамоглу. При отворени над половината урни се твърдеше за изоставане на кандидата на Ердоган с над половин милион гласа.

Според в. "Дейли сабах" - англоезично издание на проправителствения "Сабах" - Имамоглу води в 27 от 39 окръга на Истанбул. Той печели (макар и едва с 4 пункта) и в Бейоглу, където е израснал Ердоган, а и в консервативни крайбрежни райони на града като Юскюдар (където гласува днес президентът), Фатих и Еюпсултан.

Разликата между двамата може да достигне 740 хил. гласа и да се превърне в най-сериозното поражение в историята на ПСР от основаването ѝ насам. За сравнение на първите за тази година кметски избори в Истанбул загубата на Йълдъръм бе с едва 13 хил. гласа.

Анадолската агенция единствена има право да огласява данни, но решението ѝ да спре да предава информация, след като Имамоглу поведе да миналите избори, предизвика съмнения за работата ѝ. Освен това, тъй като е под контрола на Ердоган, всички предупреждават данните ѝ да се приемат с резерви и да се чакат тези на ЦИК.

Представител на комисията съобщи дълго след данните на Анадолската агенция, че вотът се е състоял "спокойно и мирно", а резултатите ще бъдат споделени с обществеността, "когато са налични".

Избирателната активност днес е 84.42%, малко над тази от 31 март - 83.88%. Сегашните ѝ стойности обаче са шест пункта под предишните местни избори, през 2014 г.

Резултатът вдига залога за управляващите и президента Ердоган, който направи възможното да мобилизира избирателите на партията и да спечели подкрепа сред решаващите кюрдски избиратели (над 10% от електората). Според "Ройтерс" жители на Истанбул са били докарани с поне 3000 автобуса от различни части на страната. Един от събеседниците на агенцията разказва, че сватба в югоизточна Турция, на която бил гост, била изместена със седмица, за да могат присъстващите да гласуват безпрепятствено.

Какво означава резултатът за Турция

Откакто първите прогнози дадоха сигнал за победа на Имамоглу, турски и западни анализатори, журналисти и привърженици на опозицията, отбелязаха, че това би дало надежда на турската демокрация - изборите в страната обикновено се състоят с известни нарушения, но резултатите им се уважават от всички страни. Затова повторното им провеждане в Истанбул притесни част от тях. Остава въпросът дали днешният резултат ще има по-сериозни последици.

Резултатите потвърждават тенденцията от предишните избори - в ръцете на опозицията са трите главни икономически центъра на Турция, най-големият град Истанбул, столицата Анкара и кемалистката "крепост" Измир. В по-долната част на списъка повечето също се изплъзват от контрола на Партията на справедлливостта и развитието или остават под този на РНП.

Информация, разпространявана от някои турски сайтове, сочи възможността за предсрочни избори при загуба на Йълдъръм - втора за три месеца въпреки усилията на управляващите. Последните парламентарни бяха миналата година, заедно с президентските, белязали смяната на политическата система в Турция. Те осигуриха мнозинство на ПСР, макар и заедно с крайнодясната Партия за националистическото действие.

Самият Ердоган каза в първите часове след вота на 31 март, че според него в Турция не трябва да има избори в следващите години - поне до 2023 г., когато би трябвало да e вотът за президент и парламент съгласно новата политическа система. Сред първите коментари на вота обаче са и предположения, че такъв вот би прекратил възхода на опозицията.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини