Венецуелски депутати посетили България през април. Питали за петродоларите

Двама вископоставени депутати от Венецуела са били на посещение в България на 12 април по повод разследването за „установени корупционни практики от страна на чуждестранни компании, опериращи във Венецуела, които накърняват интересите на венецуелското население“.

За това съобщава външният министър Екатерина Захариева, в писмен отговор на въпрос на депутата от БСП Александър Паунов в рамките на парламентарния контрол.

През февруари тази година стана известно, че парични преводи от държавната петролна компания на Венецуела са били получавани от български банкови сметки. А част от средствата след това са били трансферирани в други страни. След среща между премиера Бойко Борисов и американския посланик Ерик Рубин тогава бяха задействани ДАНС, МВР и българската прокуратура. А служители на ДАНС влязоха в „Инвестбанк“ заради съмнения, че през банката са направени преводите за десетки милиони петродолари от компании, които са под контрола на венецуелския президент Николас Мадуро. В последствие от банката отрекоха обвиненията. -

В отговора на вицепремиера Екатерина Захариева се посочва, че Конрадо Перес – зам.-председател на Посоянната комисия по финансов контрол на Националната асамблея, и Луис Пара, председател на специалната подкомисия по финансов контрол в Националната асамблея, сами са поискали през април среща с българските представители.

А по думите им, предадени от външно министерство, посещението в България е била част от обиколката им в Европа. Като преди това са имали срещи във Франция и Лихтенщайн, а след 12 април им предстояли разговори и в Испания, и в Португалия. 

От българска страна е присъствала Емилия Стефанова, старши дипломатически служител в отдел „Латинска Америка“, се казва в отговора на Захариева.   

Двамата венецуелски депутати са „информирали, че продължават борбата за свобода и възстановяване на демократичния ред, предприети са и и активни действия за справяне с корупцията и са изразили желание да установят механизъм за сътрудничество в борбата с корупцията“.

Венецуелския парламент е създал и специална подкомисия по финансов контрол и в момента разследват „фирми-фантоми“, чрез които би трябвало да се разпределя част от хуманитарната помощ и контролираният пазар на хранителни стоки във Венецуела. 

„Луис Пара е изразил опасения, че поради наличните корупционни схеми, на практика те никога не достигали до населението. В разговора Конрадо Перес е заявил, че е изпратил на Народното събрание документи, отнасящи се до темата“, се казва в отговора на Екатерина Захариева. 

Според двамата депутати във Венецуела вече не съществува правова държава, страната е в пълен колапс. А поради „държавния тероризъм на режима“ богатствата на природни ресурси и първостепенна енергийна сила, Венецуела е доведена до глад, мизерия и крайна бедност“.

От българска страна отново са припомнили, че правителството е изразило подкрепа за временния президент Хуан Гуайдо.

В края на своя отговор вицепремиерът Захариева посочва, че срещата с двамата депутати на Венецуела е осъществена в „пълно съответствие с дипломатическите и административни изисквания“. 

Източник: ClubZ.bg

Коментари в сайта

Последни новини