Мълния удари вековна топола в Барутин, свързана с легенда от векове

По време на гръмотевична буря на 24 юни, мълния е ударила вековна топола в доспатското село Барутин, съобщава електронното издание на Вестник на Община Доспат. Голямото дърво е една от забележителностите на родопското село и е популярно като Кавака, който е бил разцепен от природното явление в ранния следобяд вчера.

Дървото е многовековно, с голяма височина и диаметър на стъблото, а през 2016г беше номинирано от местното читалище за участие в конкурса „Вековните дървета говорят“.

Освен че е гордост за местните хора, с черната топола е свързана и легенда от 18 век за млад спахия, който обичал да пътешества из империята и пристигнал тук от Беломорието.Толкова му харесал климата, че си построил имение за бягство от жегите в родния край. При едно от летуванията си донесъл със себе си млад кавак, който засадил на мястото където е и до днес, за да му напомня за родния му край. Вероятно в тази легенда има поне зрънце истина, след като старото дърво е единствено от рода си и няма други кат онего в селото.

СмолянБГвести

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини