Руски военен разглобил и окрал противоракетна система Тор-М1

Военен от звеното, което обслужва военно оборудване, разглобил и отмъкнал части от руската противоракетна система Тор-М1. 

От февруари 2017 г. до август 2018 г. той демонтирал и откраднал блокове с електроника от системата Тор-M1. Той ги отнасял в гаража си, където извличал сребро, злато и платина от радио компонентите.

"С незаконните си действия той доведе до невъзможност за пълноценно функциониране на бойните машини", отбеляза ФСБ. Очевидно руският военен, който служел по договор, е извадил успешно от строя зенитно-ракетния комплекс, който може да открие и унищожи всичко във въздуха, включително стелт.

Военният спечелил от продажбата на откраднатото 750 хиляди рубли (10 530 евро).

Съдът в Челябинска област го признава за виновен за кражба и умишлено увреждане на военно имущество. Присъдата, която ще трябва да излежи, е две години затвор, съобщи ura.ru, като цитира пресслужбата на регионалния отдел на ФСБ.

Тор е тактическа противовъздушна ракетна система за всякакви метеорологични условия, предназначена за противовъздушна и противоракетна отбрана. Неговата функционалност е да защитава военните, административните и икономическите съоръжения, първите ешелони на наземни формации от удари от крилати и антирадарни ракети, планиращи авиационни бомби, дистанционно управлявани летящи апарати, хеликоптери и самолети, включително стелт. Може да функционира в автоматичен и ръчен режим. Самостоятелно извършва мониторинг на въздушното пространство и неутрализира въздушните цели, които не са идентифицирани от системата "приятел или враг". Докато не се намери някой да го разглоби за добив на благородни метали.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини