Старческият дом на „Кенана“ препълнен, започват подобрения

    Редица подобрения ще бъдат направени в Дома за възрастни хора на „Кенана“. В момента социалното звено е почти изцяло запълнено. Капацитетът на дома е за 160 обитатели. Всички те очакват подобрения на интегрираната среда, която ще доведе за повече удобства в зоната на дома.

    Едно от тях ще са климатици, с които ще бъдат снабдени с финансиране от Фонд „Социална закрила“. В момента върви изборът на фирма-доставчик на техниката, която ще е за 30 хил.лева. 10% от стойността на проекта е финансиране от общинския бюджет на Хасково, обясни директорът на дома Пламен Кузманов.

    Около обяд във вторник на първи етаж в дома, в „артистичната стая“, както я наричат от персонала, Актрисата Дора Чурова и приятелката й Мария си почиват. Докато Мария е оставила за малко гоблените и чете книга, Дора майстори чудните си кукли и марионетки от прежда. И двете са на мнение, че е хубаво да има в дома климатици, но ако те не стигат като брой за всички стаи, ще е най-удачно да бъдат поставени в помещенията на хората, които живеят на третия етаж. При тях в стаите на първия етаж жегите били по-търпими, но на последния през лятото ставало ад, обяснява Мария.

    На последния етаж са лежащо болните и трудно подвижните-59 души. Затова именно в техните стаи ще бъдат поставени климатиците. През зимата домът има добро отопление, но през лятото в стаите на третия етаж, които са от южната страна напича и следобед става нетърпимо, обяснява и директорът Пламен Кузманов.

    Той има намерение да отдели от бюджета на заведението, за да направи на последния етаж и метални заграждения на терасите. На няколко от тях има такива, дарени са от близките на обитателите им. Грижата за настанените в дома от роднитите обаче била рядкост.  Наложаща е тази инвестиция, защото не били малко случаите, в които само добрата случайност и високия професионализъм на персонала на дома, са пресичали опити за самоубийство оттам.

    Сметките показват, че за обезопасяването на една тераса с материала, боядисването и монтажа ще отидат 250-300 лева. Въпреки, че в дома могат да използват тези средства за други нужди на потребителите, ограждането е приоритетно за безопасността на хората, категоричен е ръководителят на Старческия дом. Още около 4 хил.лева Пламен Кузманов е заделил за нова рампа на входа на социалното заведение. Настоящата е много стръмна и за да се прекара човек в инвалидна количка по нея трябват двама души от персонала. Новата ще е с наклон шест градуса, както е по изискване. Тя ще е вляво от централния вход и за нея ще трябва да се отвори част от дограмата, а после да се монитира нова с врата. 28 души, които се придвижват с инвалидни колички, или са трудно подвижни, ще се възползват от тази придобивка. „Тази рампа ще е улеснение, защото по настоящата рампа, понеже е много стръмна, сам човек не може да избута количка, ако когато отговаря на технологичните изисквания, домуващите ще успяват и сами да слизат, ще им се помага само за качването.“, обяснява директорът на дома.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Вн
      Внукът
      4 -13
      20:09, 25 юни 2019
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 2
      Никоя партия не се измърдва да спонсорира дома нито единбаровец не дава и един лев всички си мислят че това няма да ги достигне че живота няьма край
    • 3
      Ро
      родител
      14 0
      23:52, 25 юни 2019
      Внуче,теб след 18ч си те вземаха от детската градина,не са те оставили там да живееш денонощно 6 години,нали?А тези хора са оставени там за постоянно.Никой не е застрахован от това да не попадне там,така че недей да правиш хас върху нещастието на другите,защото съдбата връща всичко на всеки рано или късно.Никой от тези възрастни хора не си е представял,че ще прекарана старините си там,както и ти сега.
    • 4
      Ди
      Димо
      4 0
      11:45, 26 юни 2019
      Хайде МВР-то да подари вилата си за старчески дом! Да направи един хаир на населението! Иначе служи само за банкети...
    Последни новини