Училище в родопско село дари камбаната си на църквата, за да свързва хората с различна религия

Изображение 1 от 5

    Църквата в Борино посрещна с нова камбанария 80-годишен юбилей

    Петровден събра вярващи и много гости от Борино и различни населени места за храмовия празник на църквата „Св. св. Петър и Павел“, която чества 80 годишен юбилей. Храмът в село Борино,  в което преобладава население с мюсюлманска религия, е придобил днешния си вид с дарителските жестове, обновяван и разширяван, а за юбилейния храмов празник се сдоби и с нова камбанария, също  дарение от семейство Кукови.

    Истинско вълнение сред всички обаче предизвика директорът на СУ „Никола Й. Вапцаров“ Зекир Велиев, обявявайки, че учителите и помощният персонал на родопското школо, единодушно са решили да подарят училищната камбана на църквата, за да просъществува векове наред в храма, както просъществувала  повече от 60 години в училището. С нея преди са известявали часовете за знания, заменена сега с нови звукови технологии. „Вярвам, че камбаната, която ви даряваме, винаги ще отеква със звъна на разбирателството, благоденствието и мира между хората независимо от каква религия сме.“, заяви той.

    Празникът беше отбелязан със тържествена служба на архимандрит Висарион и свещеници, нова камбанария, честитка от кмета на общината и училищно дарение за църквата. По традиция бяха осветени донесени от именниците петохлебия, жито, вино и елей, а след това пред храма бе извършен празничен водосвет за здраве и благоденствие.

    „Днес повече от всякога имаме нужда от вярата,  заяви тя, защото всичко край нас се срива под непоносимата тежест на условията на живот и сме застрашени да станем безсъзнателни пътници на последния упадък“, каза в словото си за историят ан ахрама местна общественичка Цвета Такова. Негово Високопреподобие архиерейският наместник благодари специално на семейство Кукови, съградили камбанарията с лични средства, за да има в селото камбана.

    СмолянБГвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини