Петролът започва седмицата с рязко поскъпване

В понеделник сутринта петролът поскъпва с над 2% заради растящата увереност на трейдърите, че страните участнички в споразумението за ограничаване на добива ОПЕК+ ще продължат срока на неговото действие. Срещата на тази тема е на 1 и 2 юли във Виена.

Ръстът на котировките се поддържа също така и от договореността на лидерите на САЩ и Китай за примирие в търговската война и за възобновяване на преговорите по спорните въпроси. Поради тази причина Вашингтон се отказва за неопределено време да въвежда нови мита върху вноса на китайски стоки а сумата от порядъка на 3000 милиарда долара.

Августовските фючърси за сорта Brent се търгуват днес сутринта на лондонската борса ICE Futures на ниво $66,55 за барел, което е с $1,81 над цената от закриването на сесията в петък. Тогава тези контракти поевтиняха с $0,93, до $64,74 за барел.

Американският еталон WTI с доставка август в същото време на нюйоркската стокова борса поскъпва с $1,51 (2,45%), до $59,98 за барел. В петък неговата цена спадна с $0,96, до $58,47 за барел.

Русия и Саудитска Арабия са се договорили да се продължи действието на пакта ОПЕК+ в същите обем на съкращаване на петролния добиви с 6-9 месеца. Това заяви президентът Владимир Путин на пресконференция след срещата на G20 в събота. Руският енергиен министър Александър Новак отбеляза, че свята за по-целесъобразно продължаването на споразумението с 9 месеца.

Колкото по-дълъг е хоризонтът на споразумението за ограничаване на добива, толкова по-сигурна и предсказуема става ситуацията на петролния пазар, отбеляза генералният секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо.

Източник: money.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини