От 1 юли стартира проектът за смяна на печките на дърва с алтернативно отопление

Договор за безвъзмездна финансова помощ по проекта за подобряване на качеството на въздуха чрез смяна на горивната база на няколко хиляди домакинства в Смолян, беше подписан днес-1 юли между кмета на Община Смолян Николай Мелемов и министъра на околната среда и водите Нено Димов.

Проектът „Мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух в община Смолян“ е на стойност малко над 9. 604 млн. лв. и се финансира по Оперативна програма „Околна среда“. Планирано е в срок от 53 мсеца да се извърши подмяна на отоплителните уреди на около 3000 домакинства в областния град, което ще стане на два етапа, като първият е финансиран с 460 215 лв. 
Като начало ще се направи проучване за нагласите на минимум 4000 домакинствата за участие в проекта, което ще даде отговор дали и при какви условия биха заменили уредите си за отопление на дърва и въглища и конкретно с какво. 

Ще последва изработване на електронна географска карта на източниците на замърсяване. 
Предвидена е разяснителната/обучителна кампания, както и анализ на видовете отопления по квартали с техния принос към замърсяването на въздуха.
Ще се анализират също възможностите на домакинствата в тези райони да преминат към алтернативна форма на отопление. 
Цялостният анализ трябва да определи необходимите разходи, прогнозният приход от предаването на подменените уреди за последващо третиране, а накрая всички анализи, оценки, обосновки и изследвания ще се извършат след обследване на място и посещения на заинтересованите домакинства. 
Вторият етап е закупуването, доставката и подмяната на определените от проекта отоплителни устройства. Неразделна част от дейностите са демонтажа и предаването на старите устройства.


„Смолян е сред първите общини в България, подписали договор за безвъмездно финансиране и от следващия месец започваме дейности от първия етап по проекта. Той е задължителен и без него не може да минем директно към смяна на горивната база. Очакваме съдействие от гражданите по време на проучванията и обследванията, за да преминем бързо тази фаза. Защитили сме висок бюджет, надяваме се в голяма степен да решим проблема със замърсяването на въздуха в града през зимата. С подписването на договора процесът по смяна на горивната база става необратим.“, каза кметът на Смолян Николай Мелемов.

СмолянБГвести

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини