Учени ще пробват да отворят портал към паралелна вселена

Дали 2019 няма да е годината, в която човечеството ще отвори първия портал към свят, огледален на нашия?

Учени от Oak Ridge National Laboratory в Западно Тенеси поне се надяват на това. Те завършиха строителството на оборудване, което ще изпробват това лято и което може би ще ни позволи да надникнем в паралелна галактика – идентична в множество отношения на нашата – с огледални частици, огледални планети, а вероятно и огледален живот.

Така поне твърди Леа Брусард, физикът зад проекта.

Откриването на огледален свят може да звучи като научна фантастика, но подобна вероятност много пъти е била допускана от учените, като възможно обяснение на редица аномални резултати. За момента доказателства за същестуването на подобна реалност липсват.

Един от споменатите аномални резултати е от 90-те години, когато физици измервали времето нужно на неутронните частици да се разпаднат на протони, веднъж след като бъдат отстранени от атомните ядра.

В два различни експеримента наутроните се разпаднали с различна скорост, вместо с еднаква, каквито били очакванията.

Съществуването на огледален свят би могло да обясни явлението чрез наличието на два отделни живота на неутроните, като е възможно 1% от неутроните да преминават разграничението между нашата реалност и огледалната, преди да се върнат обратно и след това да освободят протон.

В рамките на нов експеримент ще бъде изстрелян лъч неутрони към непроницаема стена. От другия край на стената ще бъде поставен детектор за неутрони, който обикновено не би засякъл нищо.

Но ако детекторът засече наличие на неутрони, възможно е да са преминали през стената, “осцилирайки” в огледалния свят, превръщайки се в огледални неутрони и появявайки се отново в нашата действителност.

Екипът смята и да генерира магнитни полета с различна сила от двата края на стената. Надеждите са, че определена сила на магнитното поле може да подпомогне осцилацията на частиците.

Съществуването на огледален свят би могло да обясни липсата на изотопа литий 7 в нашата вселена, която според физиците не отговаря на количеството, които Големия взрив би трябвало да е създал.

Засичането на високоенергийни космически лъчи отвъд нашата галактика също ще може да се обясни с наличието на огледален свят.

Те са твърде мощни, за да са пътували само из видимата вселена, но ако са осцилирали в огледална реалност и са се върнали обратно, това би могло да обясни нещата.

Източник: independent.co.uk

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини