Учениците от Смолянска област вече 10 години в Топ 3 в страната на изпитите в 4-ти, 7-ми и 12-ти клас

Област Смолян вече 10 години поред трайно е в първите три места в страната по резултати от проведените изпити за 4-ти, 7-ми и 12-ти клас. Това стана ясно на пресконференцията днес по повод приключилата кампания по провеждане на държавните зрелостни изпити и външното оценяване, която се порведе с областния управител Недялко Славов и началника на РУО-Смолян Мария Семерджиева.

Резултатите през 2019-та година от националното външно оценяване (НВО) след IV клас нареждат област Смолян на престижното първо място за 10-та поред година. Изпитаните 833-ма ученика от 45 училища в региона са показали общ среден резултат от мн.добър 5.38. От тях 811 са се явили на изпит по Математика, като са изкарали общ среден резултат мн. добър 5.23; по Български език и литература 813 ученика са изкарали общ среден резултат мн.добър 5.30; явилите се на НВО по Човекът и обществото 810 ученика – мн.добър 5.44, а по Човекът и природата 812-те четвъртокласници от Смолянска област са постигнали обща средна оценка отличен 5.55.

Резултатите от НВО след VII клас и зрелостните изпити затвърждават първенството на учениците от област Смолян, нареждайки трайно региона ни на второ/трето място в страната.

Семерджиева отправи призив към учениците, кандидатствали след VII клас, и техните родители да следят графика на дейностите за осъществяване на държавния план-прием.

Резултатите от Държавните зрелостни изпити в XII-ти клас също показват много добро ниво-над средното за страната. По Български език и литература резултатите поставят учениците от 24-те училища в Смолянска област на 4-то място, а по втория избираем на ДЗИ предмет- на 2-ро място след София-град.

„Трайно оставаме областта с едни от най-високите комплексни и обобщени резултати на национално ниво от външното оценяване и държавните зрелостни изпити, и това се затвърждава като тенденция вече десета година. Очевидно е, че образованието в Смолянска област е на най-високото и добро ниво в страната, но нашите усилия са насочени да го правим още по-добро и още по-адекватно, съобразено с изискванията на времето, в което живеем.“, каза Славов и подчерта, че се следва патриотичния елемент в образованието и възпитанието на децата и учениците. Той отбеляза, че има още върху какво да се работи и една от целите е подобряване на връзките между средните и висшите училища на територията на област Смолян.

„Споменавам тези посоки, тъй като виждам смисъл да се влагат усилия в надграждане на тези добри резултати, които показваме в средното образование.“ Славов изказа благодарности към учениците и учителите, както и към Министерството на образованието и науката и в частност към Регионалното управление на образованието-Смолян, на чиито усилия се дължат добрите резултати, постигнати от учениците.

Механизмът за съвместна работа на институциите по обхващане и включване в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст дава изключително добри резултати, като през изминалата 2018/2019 учебна година на територията на област Смолян няма нито едно отпаднало от образователната система дете.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини