Учен от Станфорд: Идва краят на секса с цел възпроизводство

Хенри Т. Грийли (Henry T. Greely), директор на Центъра по право и бионауки в Университета Станфорд, предвижда, че технологичният напредък ще остави ролята на сексa за възпроизводство в миналото. 

"Най-вероятната прогноза според мен е, че хората в бъдещето все още ще правят секс, но много по-рядко, за да имат бебета", споделя Грийли, който е и автор на книгата "Краят на секса и бъдещето на човешкото възпроизводство", в интервю за BBC. "След 20 до 40 години, повечето хора ще имат достъп до достатъчно добро болнично обслужване и ще предпочитат да зачеват в лаборатория."

Четиридесет години след раждането на първото "бебе в епруветка", повече от 8 милиона души са родени чрез ин витро оплождане.

Днес, някои родители, преминаващи през процедурата, предпочитат на ембриона да бъде направена предимплантационна генетична диагностика (PGD), преди да бъде прехвърлен в матката. Това означава да се изследват клетки от ембриона, за да се разбере дали той е носител на някакви генетични заболявания.

PGD дава възможност на родителите да избегнат заболяванията на ин витро бебето си и според Грийли, когато това стане по-евтино и лесно достъпно, много родители ще го изберат, пред стандартния метод на възпроизводство. 

"Както за повечето неща, ще има сериозна негативна реакция в началото, докато обществото не приеме, че бебетата, преминали PGD не са с две глави и опашка", смята авторът. 

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини