С уникален проект Община Мадан създава подземен музей в стар рудник

Уникален по рода си проект, в сферата на минния туризъм, ще се реализира в Мадан, съобщи кметът на Общината Фахри Молайсенов. На 4 юли т.г. е подписан договора за изпълнение на проекта „Устойчива екологично-културна воларизация на минни и кариерни обекти в трансграничния регион“. Договорът за субсидията е по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ“- България-Гърция“ 2014-2020 г., като Община Мадан е водещ бенефициент по проекта, а нейни партньори са: Oбщина Пилеа-Хортиатис, Тракийския университет, Международният гръцки университет и Минно-геоложкият университет „Св. Иван Рилски“.

Общият бюджет на проекта, чийто срок за изпълнение е 24 месеца,  е малко над 1. 260 млн. евро, 85% от средствата са от Европейски фонд за регионално развитие и 15% Национално съфинансиране.

За община Мадан, като Водещ Бенефициент се предвиждат ремонт и рехабилитация на „Кристална зала” в града, реконструкция и рехабилитация на „Музей по рудодобив и минно дело” и облагородяване на прилежаща територия в района на музейните съоръжения. Със средствата по поректа ще се извърши и  ремонт и обезопасяване на „Пещера Шаренка", както и превръщане на закрита минна изработка в Подземен минен музей „Сполука“.

Реализацията на проекта ще допринесе за създаването на туристически атракции, които да бъдат представени комплексно, което ще превърне Община Мадан в по-привлекателно място за туристи- предлагайки интегриран и конкурентоспособен туристически продукт, базиран на устойчивото развитие, чрез минно-познавателния туризъм, подпомагащ и развитието на другите му форми, като екотуризъм. 
Приоритетните направления в развитието на Община Мадан са свързани с изграждане на модерна туристическа инфраструктура, чрез разумното използване на природните и културно-исторически дадености, каквато е една от целите на Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция – България 2014-2020 г.

СмолянБГвести

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини