Апаратура за 20 хил. лв. ще наблюдава безплатно болни дечица, сега семействата им плащат по 2 хил.лв. в Турция

Изображение 1 от 2

    Асоциация „Алтернираща хемиплегия в детството“, чийто председател е смолянчанинът Антон Кацаров, започна кампания за набиране на средства за закупуването на апаратура за видео-ЕЕГ мониториране. Тя ще бъде за единственото отделение по детска неврология в Южна България — в Клиниката по педиатрия на УМБАЛ “Свети Георги” в Пловдив, а инициативата на Асоциация „Алтернираща хемиплегия в детството“  цели да бъде предоставена възможността за напълно безплатно използване на оборудването от пациенти на тази клиника. До момента единствената такава апаратура в България се намира в УМБАЛ “Свети Иван Рилски” в София и записването за изследване става за месеци напред.

    За да се направи подобно платено наблюдение в най-близката клиника (в Турция), семейството на пациента плаща около 2 000 лв.

    Видео-ЕЕГ системата ще подпомогне диагностицирането, следенето на състоянието и лечението на деца с различни неврологични заболявания. Базовият пакет, заедно с допълнителните две камери и компютър, възлиза на стойност 18 583,11 лв. Цената включва доставката на апаратурата до клиниката, монтаж и инструктаж за употреба.

    Към момента клиниката в Пловдив разполага с видео-ЕЕГ апарат, позволяващ диагностика за кратки интервали на будност и сън. С новата и по-функционална апаратура, наблюдението ще може да се провежда денонощно в продължение на няколко дни, което позволява изследване на състоянието на най-малките пациенти в различни ситуации от ежедневието. С подобна видео-ЕЕГ система разполагат някои от напредналите в лечението на деца с неврологични заболявания болници в света, а желанието на Асоциацията е децата в България да имат възможност да се възползват от тази система напълно безплатно. 

    Похвална е инициативата на Асоциация „Алтернираща хемиплегия в детството“ за осигуряване на апаратура за продължително видео-ЕЕГ мониториране за Клиниката по педиатрия на УМБАЛ „Св. Георги“, Пловдив. Трогнати сме от тяхната отдаденост за подобряване здравето на децата в България. Надяваме се кампанията да достигне до сърцата на хората, за да съберем тази сума, която не е непосилна, и час по-скоро тя да заработи в полза на болните деца. Апаратурата е незаменима за диференциране на епилептични от неепилептични пристъпи и за определяне вида на епилепсията”, коментира началникът на клиниката проф. д-р Иван Иванов.

    С тази техника ще стане възможно продължителното наблюдение на деца с неврологични заболявания, като наред с ЕЕГ изследването се прави и видео запис на пациентите. Така може да бъде изследвана по-тясно връзката между сигналите, които мозъкът подава и реакциите на тялото и да се уточнят причините за особени краткотрайни движения или поведения. Клиниката разполага с квалифицирани кадри, които в реално време ще разчитат показанията от изследването и ще преценяват колко продължително да бъде то в зависимост от нуждите на съответния пациент.

    Асоциация „Алтернираща хемиплегия в детството“ призовава всички, които имат възможност, да отворят сърцата си и да дарят, колкото е по силите им. „Надяваме се хората да подпомогнат кампанията ни, а чрез нея и децата с неврологични заболявания. Идеалната ни цел е най-малките да получават адекватно лечение в страната ни и вярваме, че всяка стъпка в тази посока е напредък“, сподели председателят на Асоциацията Антон Кацаров от Смолян, който има дъщеричка с подобно заболяване.

    Можете да дарите по банкова сметка:

    IBAN: BG59FINV91501017298883

    BIC: FINVBGSF

    Банка: Първа Инвестиционна Банка

    Титуляр: Асоциация Алтернираща Хемиплегия в Детството

    Основание: Дарение за видео-ЕЕГ

    За други възможности за дарения можете да поетите сайта на асоциацията:

    www.ahcbg.org

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини