Oтлагат въвеждането на тол системата

Парламентът в спор за тол системата. Предлагаме отлагане на въвеждането на тол системата с няколко месеца, за да се постигне компромис между потребителите и държавата, обясни герберът Александър Ненков.

До момента тежестта се падала на леките коли. Над 70% от приходите в АПИ били от таксите върху леките автомобили. Справедливото е и това е подходът, по който сме тръгнали - който руши повече и ползва повече пътната мрежа, той да плаща повече, аргументира се Ненков. Все още не е постигнат необходимият компромис между държавата и основните потребители на тази система за тежкотоварни автомобили, по думите на депутата от ГЕРБ. Няма как да се говори реформи, без да има доверие между потребители и държавата, изтъкна той. Все пак щяла да се оскъпи услугата на тежкотоварния превоз.

С отлагането на тол таксите управляващите не показват как се прави реформа, а как не трябва да се въвежда нова система, ядоса се социалистът Георги Свиленски. Това не е пътят на реформата, изтъкна той. Това, което правите, е пример как не трябва да се прави реформа, как не трябва да се въвежда някаква нова система, заяде се червеният депутат. Всяко едно забавяне е в ущърб на системата, подчерта Свиленски.

Заместник-регионалният министър Николай Нанков не се трогна от критиките. Предпочитам да изтърпим всички политически критики, но да не внесем сътресение в транспортния бранш с тол системата, отговори той. Въвеждането на тол тарифите не би трябвало да се отрази съществено на цената на крайните продукти, защото един ТИР не превозва 1 килограм захар, а няколко тона, изтъкна той. За да бъде възприета и прокарана една толкова съществена реформа като бъдещата електронна система за таксуване на републиканските пътища, е необходимо да има обществен консенсус, а не стресово въвеждане, обясни Нанков. В крайна сметка отлагането, предлагано от ГЕРБ, бе прието от мнозинството.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини