След края на I-во класиране: Три гимназии са най-желаните учебни заведения в Смолян и областта

Природните науки, хуманитарни, софтуерни и хардуерни науки, както и чужди езици, са сред най-желаните специалности на учениците след 7-ми клас от Смолян и областта. Бъдещите гимназисти също така предпочитат и математически профил, данъчен и митнически посредник и техник на автотранспортна техника.

Най-високият бал тази година в област Смолян е 484 точки за Математически профил в ППМГ „Васил Левски“, следван от Природни науки в СУ „Антим I“ в Златоград, Английски с испански, немски с английски и английски с немски в ЕГ „Иван Вазов“, софтуерни и хардуерни науки и природни науки в ППМГ „Васил Левски“.

Именно тези паралелки са запълнени на 100 % при приключилото първо класиране на учениците, една голяма част от които са се класирали по първо желание на посочените от тях специалности. За второ и трето класиране ще останат значително по-малко деца. При кандидат-гимназистката кампания през 2018г. е имало 7 случая, при които накрая се е наложило индивидуално решение на всеки казус.

Според шефа на РУО в Смолян Мария Семерджиева тази година се забелязва завишен интерес към автотранспортната техника и софтуерни и хардуерни науки. При чуждите езици, природни науки и данъчен и митнически контрол интересът от години е устойчив, коментира началникът на РУО- Смолян, цитиран от Фокус.


СмолянБГвести

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини