Телескоп, който ще ни разкрие повече за Големия взрив, застрашен от протести за "свещена планина"

Местни хавайски групи се заканват да защитят най-високия връх в Тихоокеанския регион от строителството на гигантски телескоп, който трябва да помогне на учените да разберат повече за случилото се след Големия взрив.

Местните власти ще се опитат за затворят пътя до върха Мауна Кеа за широката общественост, докато камиони пренасят оборудването, с което ще бъде започната работа по планираната астрономическа станция.

Противници са формирали мирен протестен лагер в подножието на планината, смятана за свещена от някои хаваици, според които върхът е царството на боговете.

Проектът на стойност 1.4 милиарда долара вече бе отложен с години заради съдебни битки и демонстрации, привлекли вниманието на актьора Джейсън Момоа също с хавайски произход, който вече изрази несъгласието си с монтирането на телескопа.

Местните власти съобщиха, че армията ще е на разположение, за да ескортира служителите до върха и предупредиха, че всеки който си опита да спре строителните дейности ще бъде арестуван.

Групи активисти пяха и се молиха в подножието на планината вчера следобед.

Демонстрациите против телескопа прекъснаха церемонията по откриване на мястото през 2014.

Строителството бе преустановено през април 2015 след като протестиращи бяха задържани за възпрепятстване на работата. Втори опит за възстановяване на строителните дейности няколко месеца по-късно завърши с още арести и изтегляне на персонала.

Според Хавайския университет, древните хавайци възприемат мястото като “капу” - едновременно забранено и свято. Единствено високопоставени жреци и вождове имат право да се отправят към върха Мауна Кеа над облаците.

Учени избраха Мауна Кеа през 2009 след 5-годишно издирване на идеалното място. Астрономите се надяват огромният телескоп да им помогне да погледнат назад във времето – точно след Големия взрив и да отговорят на фундаментални въпроси за началото на вселената.

Хавайският върховен съд обяви строителството за законно, издадени са нужните разрешителни, а корпорацията зад проекта TMT получи зелена светлина от държавата за подновяване на строежа. Организацията се състои от няколко университета от САЩ и Канада с партньори от Китай, Индия и Япония.

Поддръжници на гигантския телескоп обясняват, че той ще направи не само революционни научни открития, но и ще отвори нови образователни и икономически възможности на Хаваите.

Източник: independent.co.uk

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини