Как се изкарват хиляда лева на пътя за три часа? С хора и сърце, влезте и вие в каузата

    Как в модерния 21 век да оживее девиза на мускетарите „Всички за един, един за всички“? Това показаха млади хора от Смолян, които подеха благотворителната инициатива в помощ на лечението за Христо Христов-Ицо Брадата, а след тях се включиха десетки хора от града, не само с дарения в пари, но и идеи, авторско изкуство и други вещи. Така, спретнат за няколко часа, пъстър базар с произведения на занаяти, сувенири, книги- вчера събра десетки смолянчани на Стария център и сумата от близо 1000 лв. Зад инициативата стои млада жена, майка на две деца, автор на поетични книги Екатерина Глухова. Защо го прави ли? Защото има сърце, което не просто описва чувства в книгите си, а го живее истински с грижа и за другите..

    „Когато разбрах за инициативата за събиране на средства за Христо Христов от страница в Фейсбук наречена "Благотворителна инициатива за Ицо Брадата", веднага се сетих, че мога да помогна като сложа кутия в офиса на майка ми. След това реших да пусна за продажба книгите си в полза на Ицо. Трябваше да се определи някакъв срок, избрах да е до 15.07.2019 г, срокът на моята лична кампания.“, разказа пред СмолянБГвести Екатерина. Кутия за дарения е поставена в офиса на ул.“Полковник Дичо Петров“ № 15 и ще бъде отворена на 15.07., допълнително се събират и средства от книгите на Катя, които хората си поръчваха или купуваха на място в деня на базара.

    Парите са необходими за предоперативно лечение, операция и следоперативно лечение, след като се извърши смяна на ставите. Кампанията продължава, а след базара в петък /12 юли/ и други творци обявиха търг за свои произведения. Една от тях е известната художничка и скулптор Весела Стаменова, обявила онлайн търг за нейна картина, за която може да се наддава под поста: https://www.facebook.com/papaverin?__tn__=K-R&eid=ARAK1t2hu6ss-q-HXHk0v5WwUfRhdlUbx8BSx3iiiOFWcciRjXuoxYjv_OwogUpr2u560RwPbfwwAjwQ&fref=mentions&__xts__[0]=68.ARCk3LddHjsAFzxdUPMXgF6bgIxHDou9Q65kcmuz3ARjKH2HBuK3bvb4dy7Un-_FsNo5Ddda1n1CdUdZLshOIXxqbAUAvno4Lm2aXjlHAIfCoOkHI9IJE9E72qAnmrWeufgtYRqQ0q9i-icFnRUtmbVStOPvB2ZJLwap9_7X5NsogtrKjNkFu9fkbeR1gobuI_YZntZoauMkaZZh

    Кампанията ще се закрие когато се събере нужната сума за лечението и рехабилитацията на Ицо.

    Идеята за базара се ражда спонтанно в социалната мрежа, включват се и журналисти, малко по-късно Община Смолян разрешава за 3 часа да се пореведе базара на Пешеходната зона, а към идеята се присъединява инициативен комитет „В памет на Атанаска Тарашева“ , който дарява вещи от благотворителен базар преди две години, като част от каузата за спасяването на 18 годишната Атанаска от Девин. Приятели на Екатерина също пожелават да се включат със свои творения за базара за Ицо.

    Така сред авторите с творби са, както самата Катя с книгите си, така и художничката и директор на Художествената гимназия Симеона Савова-Коруева, съпругът на Екатерина Васил Димитров и много други, които пожелават да останат анонимни, а други се включват, носейки на място свои неща- нови костюми, ръчно изработено бижу, книги на различни автори.

    „Имаше хора, които купуваха, а други просто слагаха пари в кутията. Колко точно са не знам, но доста хора минаха, а приятели помогнаха на място за самия базар -сред тях са Венислава Боркова, която свири и на гъдулка през по-голяма част от времето, художникът Севдалин Чаркаджиев рисува на място, Галя Русева, Сийка Николова, Христо Хвойнев и други, Общината разреши да останем още време в процеса на самия Базар. Държавен архив Смолян предостави маси, на които да сложим творенията. Както се казва всичко стана за няколко часа, но с пощта на много хора. Събраните средства само от базара вчера са 955,69лв.“, обобщи резултата от инициативната младата жена, която събира благотворително пари за Ицо Брадата и от продажбата на своите книги, от които романът вече е изчерпан и авторката се надява на втори тираж.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини