Зоопаркът в Хасково получи лиценз с фойерверки, но буквално

    Зоопаркът в Хасково вече е лицензиран. Но пожар в ел. табло днес по обяд създаде нови ядове на екипа на къта за животни на „Кенана“. Точно по обед повреда в захранващ кабел в локалното електрическо табло на територията за зоопарка започна да хвърля искри.

    Обаждането на спешния телефон 112 беше подадено в 12.02 минути, но така и пристигане на пожарен екип 40 минути след инцидента не беше отразено.

    Дежурен екип на EVN реагира на ситуацията и спря електричеството от централното табло. До тогава от персонала на зоопарка успяха да потушат огъня с пожарогасител и да го „задушат“, като нахвърляха пръст върху горящите кабели.

    Подпалването на гората, както и на административната сграда на зоопарка, до която в непосредствена близост се намира ел.таблото, се разминаха на косъм.

    Свидетели на инцидента станаха доста възрастни и деца, които по това време бяха на разходка сред животните.

    Лицензът го взехме с фойерверки, и то буквално, пошегуваха се минувачите, разбрали за радостната вест, но и присъствали на пожара.

    Новият режим за работа на зоокъта е разписан от министъра на околната среда и водите Нено Димов до август 2024 година.

    Лицензът е под №32 от 9-ти юли. Той удостоверява годността на зоологическата градина в Хасково за отглеждане на диви животински видове извън естествената им среда, както и размножаването им при контролирани условия. В зоопарка е получен миналия петък.

    Хасковският зоопарк действа без лиценз от 2014-та година, когато 5-годишният режим изтече.

    Новият документ е факт след огледа и заключенията на Междуведомствена комисия с педставители на МОСВ, БАН, РИОСВ, МЗХ и Областната дирекция по безопасност на храните, която беше в Хасково през месец май. Водещ на екипа беше началникът на Отдел “Биологично разнообразие“ към Министерството на околната среда и водите Валери Георгиев.

    Комисията беше на оглед в зоопарка скоро след като там починаха две новородени лъвчета, отхвърлени от майка им. Въпреки общественото недоволство и обвиненията към хората от зоопарка за немарливост към животните, този инцидент не попречи на процедурите по лицензирането.

    „Този лиценз е плод на години усилия, както от страна на администрацията на „Екопрогрес“, под чиято шапка е зоопаркът, така и на целия екип в зоокъта“, коментира шефът му Валентин Ахтаров днес. Той потвърди, че лицензът не е подновяван през последните 5 години заради много предписания, издадени в предходния действащ. „Всичко, което е трябвало да се направи от 2009-та до 2014-та година, а не е било свършено, ние го наваксахме през последните години, обясни Ахтаров. Той не пропусна да сподели огорчението си от действията на природозащитническата неправителствена организация „Четири лапи“, която е саботирали през цялото време процедурите по лицензиране хасковския зоопарк.

    Настоящият лиценз също е с няколко поставени изисквания под черта. Едното от тях е в срок от една година да бъде обогатено пространството с допълнителни елементи в огражденията на хищниците. За по-добри условия, експертите съветват и да се разменят местообитанията на муфлоните и ламите, а пауните да бъдат преместени във волиери с изградени вътрешни помещения за подслон, като е възможно и тяхното свободно отглеждане на територията на зоологическата градина.

    За времето от 6 месеца пък в клетката на тигъра трябва да се изгради междинно помещение, през което персоналът да може да обслужва безопасно животното. Има препоръка за събиране в една клетка на вълците и допълнително обезопасяване на огражденията им.

    "По повечето от препоръките вече се работи. Те бяха посочени от комисията още на място и вече сме взели мерки. Ще бъдат направени лежанки за тигрите, ще бъде облагородено пространството, което обитават", посочи Валентин Ахтаров.

    Заради днешния инцидент обаче всички усилия на екипа му приоритетно се насочват към отстраняване на ел.повредите, тъй като целият зоопарк  е без ток за неопределено време.

     haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (12)

    • 1
      Ха
      Хаской.нейт
      9 -6
      14:12, 15 юли 2019
      A сега като има нов лиценз ще има ли още един вход и изход към парка или НЕ?
    • 2
      Ко
      Коко
      14 -18
      14:58, 15 юли 2019
      Какви са тези садисти,дали този лиценз? Такъв миз... Виж коментара
      • Х
        Х
        0 0
        00:50, 17 юли 2019
        В Стара Загора тигарът е в много по-малка клетка,а зоопарка е много по-голям и нареден от нашия!
    • 3
      До
      Дококо
      22 -7
      15:01, 15 юли 2019
      Колко големи зоопаркове си виждал. Щото аз съм виждал в други градове такива, в сравнение с които нашия си е столица.
    • 4
      До
      До КОКО
      13 -10
      15:08, 15 юли 2019
      И кои са големите, дето не се мъчат??? В Димитровград сигурно??? Смешни сте с вечното си мрънкане...
    • 5
      Ба
      бай Михал
      10 -10
      16:04, 15 юли 2019
      ... ще ме простите, ама какъвто кмета - такъв и зоопарка! Срам за града!
      • До
        До бай Михал
        10 -4
        19:21, 15 юли 2019
        Що, преди по време на другия кмет- друг ли беше зоапарка?
    • 6
      Въ
      вълчо
      8 -4
      16:30, 15 юли 2019
      а нещо за умрелите лъвчета не каза ли Нено Димов като подписваше лиценза или това няма връзка с кадърноста на работещите там
      • До
        До Вълчо
        12 -8
        19:25, 15 юли 2019
        А не ви ли е минало през ума,че вероятно има причина, поради която лъвицата е отхвърлила малките,защото има нещо като естествен подбор в природата,и смятате ли че това е причина градът да бъде лишен от зоопарк,при условия че животните са в отлично състояние и децата им се радват?! Ако бяха закрили зоопарка,пак щяхте да мрънкате,айде спрете се!
    • 7
      Ре
      Реформатор- лаладжия
      7 -4
      20:38, 15 юли 2019
      Ахтарчето си беше за у2волнение но го спасиха ---вероятно е герберче Кой ти гледа хала на животинките важното е ние да сме на власт и да се гушим
    • 8
      78
      789607
      1 -2
      07:38, 16 юли 2019
      Единствената причина да съществува зоопарка е че ако пуснат животните , Мангоджеритата от Кауньдере са ги изяли за няколко дни :)))
    • 9
      Гр
      гражданин на хюстън
      4 0
      11:54, 16 юли 2019
      Честито!
      Нека има повече повод за радост в тоя град и по-малко песимисти и злобари!
    Последни новини