Иде драма с паспортите до 2021 г. Преглед на печата

24 часа

Шефката на общините Силвия Георгиева: Не нов данък, а 2% от плоския да остава по места

2% от данъка върху дохода на физическите лица да остават в общините, а не да се мисли за допълнително облагане. С това настояване се включи изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в България Силвия Георгиева в дебата по повод на лансираната пред "24 часа" идея от вицепремиера Томислав Дончев. В интервю от 16 юли той обяви, че е време след местните избори да се отвори отново дискусията общините да получат право да слагат надбавка върху данъка на доходите. Премиерът Бойко Борисов обаче бе категоричен: "Данъци в този мандат няма да се пипат!".

Труд

Иде драма с паспорти и лични карти до 2021 г.

До края на 2019 г. изтича валидността на 500 000 лични карти, през 2020 г. на още 1 600 000, а през 2021 г. на 1 680 000, научи "Труд" от експерти. Те очакват да стане нова драма с опашки пред паспортните служби, подобна от тази през 2010 г.

Тези близо 3 млн. документи, заедно с още около 1 милион шофьорски книжки в следващите 2 години ще продължат да се издават по сега действащата система. От 2021 г. се очаква да бъде пусната нова система, но тогава те няма да се подменят втори път, защото ще бъдат валидни в следващите 10 години.

МВР отсега предприема мерки, за да избегне струпванията пред паспортните служби.

Гишета за поръчване и получаване на паспорти и лични карти ще бъдат открити в сградата на Софийския районен съд до НДК и в Съдебната палата на бул. "Витоша" в София, научи "Труд". До края на годината ще заработят след ремонт още 22 гишета на бул. "Мария Луиза", близо до Лъвов мост. Ще се отварят и приемни в сгради на кметства и други общински служби и други големи градове в страната.

Дава се и възможност в София на всеки желаещ да си поръча документи да не ходи задължително в паспортната служба към кварталното Районно полицейско управление по постоянен адрес, а да направи това в службата към друго РПУ, което например е по-близо до работата му, или ако види, че в момента там няма опашки.

Монитор

Спасяват 65 сгради паметници на културата по парижки модел

До момента са реставрирани и приведени в автентичния им вид, със съгласувани с Националния институт за недвижимо културно наследство проекти, 42 сгради - паметници на културата. По 10 сгради се работи в момента и на 13 сгради документите са в процедура. Това съобщиха от Столичната община, район "Възраждане", където са концентрирани голяма част от паметниците на архитектурата от миналия век. Опитът е заимстван от парижкия район "Маре", с който кметството има подписан договор за сътрудничество от 2015 г. "Работим активно със собствениците - първо по установяване на проблема, после по убеждаване, включително с административни процедури за отстраняване на нередностите, защото по закон това е ангажимент на собствениците", обясняват от общината. Местната управа стартира и програма "Културно наследство", с която подкрепя изработването на проекти за реставриране на стари сгради. 300 000 лв. се отпускат от бюджета на общината, като максималният размер на един проект е до 75 000 лв.

Стандарт

Оставка подава шефът на Военна информация

Директорът на службата "Военна информация" бригаден генерал Пламен Ангелов е подал днес рапорт за освобождаване от длъжност, потвърди пред журналисти министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Той остава военен, след като бъде издаден президентски указ за освобождаване, ще мине в щат на министъра и ще работи в МО, посочи Каракачанов. По думите му като мотиви за рапорта е посочено "в интерес на службата".

На въпрос дали очаква цивилен да оглави службата, предвид предлагана законова промяна, Каракачанов каза, че промяната дава възможности, но напомни, че министърът на отбраната прави предложение, процедурата минава през Министерския съвет, а трябва да мине и през съгласуване с президентската институция, за да има указ. Каракачанов каза, че няма предложение към момента.

Попитан дали случващото се има връзка с опити да бъде "разклатена" тази структура и подготвя ли се проект за събиране на двете разузнавателни служби, министърът каза, че такова нещо не се готви, въпреки че вече е имало такава идея и законопроект. Подобно нещо, поне на този етап, не намирам за разумно и за полезно, и такъв проект няма, коментира Красимир Каракачанов.

Военноокръжната прокуратура в София обвини настоящ и бивш директор на служба "Военна информация" в Министерство на отбраната за длъжностни престъпления, съобщиха наскоро от прокуратурата.

Сега

Адвокатите на хакера: Той обучаваше ГДБОП

Арестуваният за хакерската атака срещу НАП Кристиян Бойков е изключителен специалист, който е обучавал служители на ГДБОП и други държавни структури. Това обясни Диана Хаджиева, юрисконсулт на фирмата, в която работи младежът - TAD Group. Според нея сигналът за Кристиян Бойков е подаден от фирма конкурент, която иска да се добере до договорите, които TAD Group изпълнява.

Бойков е наел двама адвокати, които са експерти в дела за киберсигурност - инж. Любен Казанлиев и Георги Стефанов. Те обясниха, че разследващите не са им показали абсолютно никакви доказателства, а само "бланкетно и немотивирано" постановление за привличане към наказателна отговорност. "Обвинението е писано на коляно. Представлява три реда, в които няма точен период, в който да е извършвано това престъпление. Не знаят кога е извършено, още по-малко кой го е извършил. Няма абсолютно никакви доказателства", коментира адвокат Любен Казанлиев.

Капитал дейли

Неочакван стопанин за летище София

Новината на деня безусловно е изборът на концесионер на летище София, доколкото всички се надяват то да се превърне в приятно място за пътниците възможно най-скоро. Изборът обаче оставя съмнения дали и държавата иска най-доброто. Иначе службите в България, разбира се, бързат да покажат резултати по актуалния скандал с теча на данни от НАП и вече има арестуван заподозрян.

Дума

Нов хаос с тол системата, спряна е продажбата на месечни винетки за камиони

За пореден гаф с тол системата алармираха от БСП. От тази сутрин в държавата е преустановена продажбата на електронни месечни винетки. Продават се само дневни и седмични, заяви от трибуната на парламента зам.-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски.

Транспортни фирми също са алармирали пред медиите, че няма месечни винетки за автомобилите над 3,5 тона, които влизат и в обхвата на тол системата.

Превозвачите в момента стоят и се чудят какво да правят по българските пътища, каза Свиленски и поиска регионалният министър Петя Аврамова да отиде незабавно в парламента и да даде обяснение за хаоса с тол системата.

Какви мерки са предприети за решаването на проблема? Ще има ли месечни винетки, ще се плаща ли или ще се пътува безплатно, попита още Свиленски.

От страна на единствения регистриран доставчик на тол услуги "Интелигентни трафик системи" все още не е обяснил каква е причината да се спре продажбата на месечни е-винетки за камиони.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини