Ексклузивно: Община Смолян ще прави социологическо проучване сред родопчани за статута и провеждането на Събора на Рожен

След повече от три часа дебати, реплики и дуплики, по време на които кметът на Община Смолян напусна заседанието на общинския съвет, в крайна сметка точката от дневния ред за Събора Рожен, отлагана със скандали на два пъти, се разгледа и гласува.

На днешното трето заседание, по искане на група съветници от опозицията, все пак се стигна до приемането на докладната, с която се настоява за пълна прозрачност по финансовата и правна част от организацията на Роженския събор.

Съветниците приеха, че кметът Николай Мелемов се задължава да даде пълен отчет – за финансите от местната хазна и за дарените, и как са разходвани за Събора Рожен тази година. В отчета трябва да се обясни и по какъв начин и процедура е сключен договорът за провеждането му със Сдружението „Рожен – Наследство в бъдещето“.  Градоначалникът ще трябва писмено и в детайли да запознае Общинския съвет за всички действия – правни и фактически, извършени за Събор „Рожен“ 2019, както и за тези от 2015 и 2016 година.

До месец след приключване на събитието, което стартира на 19-ти юли /петък/, кметът ще трябва да внесе доклад – отчет с обяснение защо мероприятието с традиции да се провежда през 4 години, се прави през 2019-та, а не 2020-та, както и как се изпълнява договора между Община Смолян и Сдружението – какви са поетите задължения на местната власт или неизпълнени такива. 

Местният парламент гласува също така кметът Мелемов да организира представително социологическо проучване сред местното население за това какъв трябва да бъде по вид и характер Събора, като на официалния сайт на Община Смолян гражданите ще могат да правят и предложения за това. След анализ на резултатите от проучването трябва да се изготви статут на бъдещия събор, който да се внесе за одобрение от Общинския съвет.

Като допълнително предложение на общински съветник, местният парламент прие още, че организаторите на събора на Рожен, както и на всички други събори, ще трябва да осигурят на гражданите в неравностойно социално положение подходящи площи, за да извършват търговска дейност, без да заплащат такса за това. Това предложение беше прието с пълно мнозинство от присъстващите в залата 21 общински съветника.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини