Откриха огромен неолитен град до Йерусалим, по-стар от Стоунхендж и пирамидите

    В близост до Йерусалим е открито гигантско селище от каменната епоха и изследователите твърдят, че това не е само най-голямото по рода си в Израел, а един от най-монументалните градове, откривани някога.

    Обширното неолитно поселение е открито в околностите на Моца на около 5 километра западно от Йерусалим. Първоначално то е основано преди повече от 10 000 години, а по време на своя пик, хилядолетие по-късно, е било оживен търговски център с около 2 000–3 000 жители, съобщава ScienceAlert.

    "Това са вероятно най-големите разкопки от този период в Близкия изток", казва археологът Лорън Дейвис от Израелското министерство на антиките, който извършва разкопките пред Ройтерс.

    Засега не знаем първоначалното име на този древен метрополис, който датира от времената преди Стоунхендж и пирамидите на Древен Египет. Разкопките продължават от 18 месеца и вече разкриват един град, който покрива около 40 хектара.

    Когато селището се появило преди около 10 500 години, то е било много по-малко, може би е заемало само един хектар, но през следващите 1500 години се превърнало в процъфтяващ градски център с големи сгради, обществени съоръжения и ритуални места.

    Удивително е, че за толкова значително древно поселение е останало скрито толкова дълго. Преди години археолозите подозирали, че под Моца може да съществува някакво неолитно селище, но мащабът на града станал очевиден едва при последните разкопки, извършени като част от проект за изграждане на магистрала в района.

    "Това е промяна на играта, мястото драстично ще промени това, което знаем за епохата на неолита", заяви един от изследователите Джейкъб Варди.

    Досега изследователите смятали, че този район е необитаем, но има логика земята да е била населена - долината, в която се намира, предлага плодородни условия, с лесен достъп до прясна вода по бреговете на река Сорек.

    Както се случва, тази зелена земя не била просто обитавана, тя осигурила условия за човешко общество с изненадващо напреднали иновации за времето.

    За разлика от подобния древен град Çatalhöyük в Турция, метрополисът Моца има удобни улички между сградите, които позволяват свободно преминаване, докато жителите на Çatalhöyük вероятно е трябвало да се катерят по стълби, за да излизат от жилищата на градските структури.

    В града са открити складове за съхранение на семена и храни, включително леща и нахут. Открити са множество такива постижения в архитектурата, строителството и градското планиране.

    Предметите на културата и занаятите, като гривни и медальони, запазени в гробниците на града и на други места, доказват, че общността е притежавала и търгувала с всякакви екзотични неща.

    "Тези дарове свидетелстват за факта, че още през този древен период жителите на това селище са имали обменни връзки с далечни места", обясняват изследователите.

    В гробниците са намерени уникални каменни предмети, изработени от неизвестен тип камък, както и предмети от обсидиан (вулканично стъкло) от Анадола и морски черупки, някои от които са донесени от Средиземно море и от Червено море.

    При разкопките са открити и кремъчни инструменти, включително стрели, използвани за лов и евентуално в сражения, плюс брадви и различни видове остриета.

    Някои от тези инструменти се използвали в селското стопанство  за отглеждането на пшеница, ечемик и боб. Освен тези култури, изследователите твърдят, че древните обитатели са се хранели с крави и прасета, и може би са първото известно общество, което прави козите домашни животни.

    Хората, които живеели в това древно място, не винаги били толкова напреднали в земеделието. Костите на погълнатите животински видове предполагат, че първите жителите на града са били ловци-събирачи, преди селището да премине към по-усъвършенстван, уседнал етап през последните няколко стотин години - развитие, което вероятно също сочи, че градът се разраствал бързо.

    Разкопките на обекта продължават и екипът казва, че тази безпрецедентна находка и всички редки, мистериозни предмети, които съдържа, тепърва ще доведат до открития.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини