Радина и Вальо са новата двойка в димитровградския зоо кът

Изображение 1 от 6

    Радина и Вальо са новата двойка муфлони, които са настанени този месец в димитривграския зоокът, намиращ се в парк „Н.Й.Вапцаров”.

    В началото на месеца там е пристигнал мъжкият екземпляр Вальо от хасковската зоологическа градина, а дамата Радина е настанена преди 2 дни, като тя е от старозагорската зоологическа градина.

    Целта на събирането на хасковлията и старозагорската дама, е те да направят поколение по програми за размножаване на редки и застрашени видове.

    Двойката муфлони са настанени в клетката на домашните кози, които пребивават в зоокъта. 

    Размножителният период на европейските муфлони е от края на септември до началото на ноември. След около 5-месечна бременност женските раждат 1 или 2 малки, които укрепват много бързо. Зрялост достигат на втората година от живота си, но докато женските стават полово активни на около 2 – 3 годишна възраст, мъжките обикновено се размножават едва след 7-годишна възраст. Муфлоните се кръстосват успешно и с домашни овце, давайки плодовито потомство.

     Димитровградската зоологическа градина е получила нов 5 годишен лиценз от Министерството на околната среда и водите. Лиценза е даден  с няколко условия, които трябва да се изпълнят за определен период от време. Част от изискванията на министерството са да бъде назначен допълнителен гледач, да се направят подобрения в част от клетките, а съществуващите табели да бъдат с по-подробна информация за животиските видове.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини