Общината иска да разруши жилищен блок

    С докладна записка,  внесена от кмета на общината Иво Димов, се предлага разрушаването на жилищна сграда с адрес ул. „Черно Море“ №3, намираща се в кв. Вулкан. Решението за събарянето на сградата трябва да бъде взето на предстоящето редовно заседание на ОбС Димитровград идния четвъртък.

    За състоянието на блоковете в квартал Вулкан сме писали и преди, а в началото на тази година алармирахме за опасно рушаща се сграда от същия тип двуетажен блок в квартала, собственост на общината. И за тази сграда е имало докладна за разрушаването ѝ през март месец миналата година, но тя е била оттеглена от кмета, тъй като се оказало, че единият апартамент бил частна собственост и общината няма право да премахне сградата. Днес този блок вече е купчина строителни отпадъци, след като „съвестни“ граждани са го разкостили и той е рухнал съвсем –   на снимките ще видите разликата в състоянието за 6 месеца.

    Блок №3 на улица „Черно Море“ е наистина в окаяно състояние /може да прецените сами от снимките към материала/ – с годините той е разкостен и се руши, редовно сградите в квартала стават обект на посегателство и от тях се крадат тухли, керемиди, кабели, дюшемета, дограми, врати и дори арматури. По думите на живущи в района, само една жена е останала да живее в блока, а освен нея са се настанили и кучета, които обитават някои апартаменти, като дори се сблъскахме с разлагащия се труп на куче в една от стаите на първия етаж.

    Комисия от общината, определена със заповед от 17-ти април тази година, извършва оглед на блока, след сигнал на РУ – Димитровград, и констатира, че сградата  е негодна за живеене, застрашена е от самосрутване и създава условия за възникване на пожар и е вредна в санитаро-хигиенично отношение.

    Въпреки намеренията на общинската администрация за разрушаването на сградата, в същото време 5 от жилищата в този блок се продават на търг, който се е състоял вчера, 18-ти юли. Апартаментите за продан са в списъка с още над 40 жилища в кв. Вулкан в подобни блокове. Началните тръжни цени на апартаментите са от 2 000 до 3 500 лева.

    В момента общинските блокове в кв. Вулкан, които са били дарени от „Вулкан Цимент“ с договор за безвъзмездно дарение в края на март месец 2011 година, се обитават от хора от ромски произход, като повечето жилища са им предоставени под наем. По думите на живущи в общинските жилища, голяма част от тях не си плащат наемите, защото не били доволни от условията, в които живеят.

    Има и други, като една жена, живееща в блок на улица „Бяло море“, която каза, че са участвали в търга за закупуването на жилищата и само чакали да станат тяхна собственост, за да могат да започнат ремонти и саниране на целия вход. Жената бе убедена, че сградата е годна за живеене, защото нейният съпруг 30 години се занимавал със строителство и казал, че блокът си е здрав. Същото семейство се е завърнало във ведомствения апартамент преди година от гурбет в Испания и смятали вече да се заселят за постоянно в града, въпреки че били старозагорски цигани.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ни
      Ние сме
      0 0
      11:52, 20 юли 2019
      В този блок на "смелите" едва ли някой ще живее?!
    Последни новини