Президентът Радев на Рожен: Родопите обезлюдяват бързо, България ще осиротее без песните и гайдите

Изображение 1 от 5

    С кратко, но силно слово, чийто акцент беше болезнената констатация за обезлюдяването на Родопите, днес президентът Румен Радев се обърна към всички на Събора "Рожен" 2019г. -организатори, участници, гости от страната и чужбина. Той благодари за възможността да сподели енергията и емоцията на събора на народното творчество и поздрави родопчани, които пазят традициите на рода и за които свободата е състояние на духа.

    „Ние българите тачим местата, които ни събират и обединяват, дават възможност да погледнем към самите себе си през погледа на предците ни и ценностите им. Роженският събор е ценностен израз на красива и живописна страница от родопската приказка, от дълговечната българска история. Някога тук на тези поляни са си давали среща разделените родопски родове от двете страни на границата. Днес се стичаме хиляди от всички краища на отечеството, от целия свят, за да почерпим сила от корена, да потърсим най-чистата вода от извора за прежаднелите си души. България би осиротяла без магията на родопската песен и без животворния звук на гайдите.

    Днес обаче Родопите са сред най-бързо обезлюдяващите краища на България. И с всяко обезлюдено родопско село угасва един светилник, който отнася със себе си не само мъдростта на старците, но и надеждите ни за още неродените. Затова и мисията на Роженския събор е да ни напомня, че така както нашите каба гайди, които чухме днес, могат да разлюлеят една непоклатима планина, така всички ние с дружни усилия можем да надмогнем апатията и да въздигнем България там, където заслужава да бъде!“, заключи президентът Радев и пожела на всички да запомнят събитието като празник на нашата българска родова памет и като жив извор на българското единство.

    Президентът даде първоначалния звук на Роженския събор разлюлявайки чановете, символ на Родопите, като обяви и Събора на Народното творчество и животновъдство за открит. След това се отправи към бялата шатра с надпис "Музей", но тълпата го обгради и му трябваше почти час, за да измине около 200 метра, а сред желаещите автографи и снимки с държавния глава, имаше от млади майки с деца до баби и дядовци от цяла България.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Еж
      ежко
      2 -3
      15:00, 19 юли 2019
      Сол и меродия на всяка кьор софра!
      • Ра
        Радослав
        0 -1
        16:29, 19 юли 2019
        Ежко , какво искаш да кажеш, ако е нещо за президента РУМЕН РАДЕВ направо иди се наври в миша дупка!!!

    Още новини

    Последни новини