Кристиян Бойков: Не съм аз човекът, който проби системата на НАП

Обвиненият за атаката срещу база данни на НАП, при което до медии беше пуснат линк, съдържащи лични данни на граждани и фирми, Кристиян Бойков, коментира в сутрешния блок на Би Ти Ви, че няма какво да признава, защото е невинен. В коментар на думите на премиера, че в България има "истински вълшебници в ИТ сектора", Бойков обяви, че думата "не е на място", не се смята за вълшебник, но също така и не би работил в държавната администрация по призива отново на премиера.

Отрече да е опитвал да "пробие" сайтовете на която и да било институция, посочи, че не може да определи знанията си в тази област и че не знае каква е уязвимостта на базите данни на държавата.

Не се вижда като "бял хакер"" и обяви, че този термин не е коректен и бил използван само в медиите.

"Не съм аз"

Не съм аз и не смятам да оповестявам факти от разследването, обяви Бойков в отговор на директен въпрос той ли е проникнал в базата данни на НАП.

Противно на твърденията на МВР след ареста на Бойков, че не е бил изненадан, когато представители на ГДБОП (наречени от него колеги) са нахлули в офиса на фирмата, в която работи, той посочи, че е бил много притеснен. Първоначално си помислил, че нещо лошо с родителите му се е случило, след като е бил извикан да влезе в офиса от терасата, на която се е намирал в момента. Допълни, че се притеснява, защото цяла България се била обърнала срещу него, освен това се изписали много неверни неща, а медиите се ровели в личния му живот.

"Бях на терасата, пиех кафе, получих информация, че ще идват колегите от ГДБОП, аз бях привикан да вляза в офиса и закопчан, беше ми обяснено накратко в какво ме обвиняват", разказа ИТ специалистът, който на няколко пъти подчерта, че той е един 20-годишен ученик, човек, който още се учи и не се смята все още за висококомпетентен. Аз се притесних изключително много, дори получих нервен срив, разказа още ИТ специалистът.

Разказа, че познава някои хора от ГДБОП, били са заедно на конференции, "но нищо повече". За един 20-годишен ученик дойдоха 15, които бяха двойни на мен, обяви Бойков.

"Някакъв сигнал е подаден"

Бойков отказа да коментира информацията на ИТ специалисти, че в изпратените до медиите файлове с данните от НАП има следи - името КРИССС. Обяви, че не може да коментира въпроса, защото е свързан с протичащото в момента разследване.

Неговата версия е, че сигнал, насочен срещу фирмата, е довел до ареста, но не обясни защо тъкмо той е арестуван след като сигналът е срещу фирмата. Миналата седмица представител на фирмата също обяви, че според мениджмънта й става дума за удар от конкуренцията. "Аз нямам човек, който да има нещо срещу мен", обяви Бойков.

По повод обявената от адвокатите му информация, че след ареста е бил притискан да признае вина, той разказа днес, че е имало "леки заплахи" при разпита. Всичко това той е описал и очаква "уважаемият съдия" да прочете.

"С тези знания да се наречеш експерт е наивно"

През цялото интервю Бойков обясняваше, че не разполага с високата компетентност, с която се твърди, че разполага. Обяви няколко пъти, че все още се учи от курсове и от работата си. Като довод за това посочи и че получава средна за бранша заплата.

През свободното си време играя игри, а в останалото уча нещо, гледам уроци, уча се от курсове в момента, изреди той.

Обяви, че към момента на ареста работел по два проекта и работата му изостанала, докато бил в ареста, затова се наложило след освобождаването му да работи много, дори и в почивните дни, за да навакса. Разказа, че се опитал да ходи в офиса на работа, но тъй като бил непрекъснато преследван от журналистите, се принудил да работи от вкъщи.

"Тези неща ми се случват за пръв път"

Все още не си давам сметка за всичко, което се случва. Страхувам се, защото тези неща ми се случват за първи път, никога не съм искал да ставам известен по някакъв начин, коментира Бойков. В отговор на въпрос каза, че семейството му приема спокойно ситуацията, но приятелите му по принцип не харесвали сферата киберсигурност.

Представителят на компанията Георги Янков, който също гостува в студиото, коментира, че иззетият от властите служебен компютър на Бойков е криптиран, защото имат ангажимент като фирма да гарантират сигурността на данните на клиентите си.

Разказа, че засега всичките им клиенти ги подкрепяли, но изрази опасения, че ситуацията може да повлияе на потенциални техни клиенти.

Надявам се скоро да паднат обвиненията към Крис и цялото това внимание към нас, посочи той.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини