Партията на Зеленски може да управлява сама за пръв път в историята на Украйна

Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви, че управляващата партия е осигурила 42,35% от гласовете, след като почти половината са били преброени в понеделник.

Проруската партия "Опозиционна платформа за живот" е с 12,8%, а партията на бившия украински президент Петро Порошенко - солидарност, с 8,7%.

Ако рапределението се запази и в останалите за преброяване 50% от протоколите, партията на украинския президент Володимир Зеленски "Слуга на народа" ще има мнозинство в парламента. Партията на президента може да спечели 121 места от общо 199, които се разпределят по мажоритарен принцип, и 122 места от вота по пропорционалната система. Това са 243 от 450 места - над половината във Върховната рада.

Избирателната активност на парламентарните избори в Украйна е била 49.84% 

На второ място е "Опозиционна платформа" с 43 мандата. Партията на бившия президент Петро Порошенко - "Европейска солидарност" е на трето място с 27 депутати. "Отечество" на бившия премиер Юлия Тимошенко е на четвърто място с 25 места, а новосъздадената партия "Глас" на музиканта Святослав Вакарчук получава 20 места. За останалите партии са гласували под 5% от избирателите.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини