13,7 милиарда години назад

Телескопът "Планк" на Европейската космическа агенция (ЕКА) вече предаде първите си данни на Земята. За работата му съобщава на сайта си ЕКА, съобщи Лента.ру.

През първите дни от работата на "Планк" наблюдаващите мисията специалисти ще тестват приборите и ще ги настройват. Ако дебютът на телескопа е успешен, събраната информация ще бъде добавена в общия масив научни данни, които ще бъдат получени от "Планк".

Очаква се телескопът да работи в космоса не по-малко от 15 месеца. Обсерваторията "Хершел" и телескопът "Планк" на Европейската космическа агенция, които трябва да разкрият тайните на Вселената, бяха изстреляни през май тази година от космодрума Куру във Френска Гвиана с ракета-носител "Ариана-5".

"Планк" ще анализира фосилно лъчение, появило се след Големия взрив преди 13,7 милиарда години, като измерва температурните разлики на това лъчение в различни части на Вселената. Предполага се, че т.нар. космически микровълнов фон е остатъчна радиация от Големия взрив, разпръсната из цялата Вселена, или един вид космически вкаменелости.

Космическата обсерватория "Хершел" ще търси нови данни за образуването на звездите и галактиките. За разлика от телескопа "Хъбъл", който изследва космоса в същата светлина, която е видима за човешкото око, "Хершел" ще търси по-дълги светлинни вълни - в далечния инфрачервен и субмилиметровия диапазон.

Това ще позволи на "Хершел" да вижда през праха, който пречи на "Хъбъл", и да изследва наистина студени места и обекти във Вселената - от облаци, където се зараждат нови звезди, до ледени комети в края на Слънчевата система.

През юли най-големият космически телескоп "Хершел" за пръв път тества цялата си апаратура. Според инженери на ЕКА качеството на получените данни превъзхожда очакванията.

"Хершел" ще изследва топките от лед, прах и скали (някои от тях комети), които обикалят Слънцето зад Нептун. Естеството на тези "примитивни" обекти е важно, за да се разбере как е възникнала Слънчевата система.

В по-далечния космос "Хершел" ще надзърне в облаците от газ и прах, от които са се образували звездите в галактиката Млечен път, за да види "условията в утробата". Изследването на тези ембрионални събития ще даде информация на астрономите за зараждането на Слънчевата система преди 4,5 милиарда години.

Друга цел на "Хершел" ще са галактиките, съществували, когато Вселената е била на една пета до половината на сегашната си възраст. За този период в космическата история се смята, че звездообразуването е било най-масово.

Учени на ЕКА работиха върху обсерваторията "Хершел" повече от 20 години. Тя е с уникално 3,5-метрово огледало - най-голямото телескопно огледало в космоса.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини