Петък 13-ти, умната

Ако днес ви мине път черна котка? Сн: http://thundafunda.com

Добре e да не сме суеверни и със сигурност не сме тамплиери, но умната все пак. Или русата, изборът е ваш. Що се отнася до календара, не е за първи път да преживеем петък, 13-ти. През 2009-та имахме 3 "черни" петъка, което се случва на всеки 11 години.

Според wikipedia в САЩ 13-ти, петък предизвиква у много хора неясното усещане на първобитен страх. Ресторанти и увеселителни заведения остават полупразни. Изчислено е, че на този ден само в САЩ бизнесът губи между 800 и 900 милиона долара, тъй като много хора просто не отиват на работа.

Според нумеролозите числото 13 „страда“ заради неговата позиция след 12. Има 12 месеца в година, 12 зодиакални знаци, 12 богове на Олимп, 12 племена на Израел, 12 апостоли на Исус. В картите Таро 13-ата е картата на смъртта. Ако започвате да се филмирате на тема фаталното 13, има и един друг детайл. В картите Таро например смъртта може да означава ново начало. Така де, продължение след края един вид, и най-суеверните всъщност целят да отгадаят на какво по-точно е дошъл края.

Освен ден на лошия късмет, днешният петък 13-ти е и ден на леворъките хора, пише dir.bg.
Този ден е избран през 1984 г. в знак на протест срещу устроения за десноръките свят. Леворъки са от три до 10 процента от хората в света.  Американският генетик Амар Клар установява, че специфичен ген определя дали човек е леворък или деснорък още в утробата на майката.

Леворък е сегашният президент на САЩ Барак Обама, както и редица негови предшественици като Бил Клинтън и Джордж Буш-старши, Бенджамин Франклин и Томас Джеферсън, Джон Кенеди и Роналд Рейгън.

Леворъки са Аристотел и Ницше, Леонардо да Винчи, Рафаело, Микеланджело, Никола Тесла, Сергей Рахманинов, Луис Карол и Ханс Кристиан Андерсен. В областта на технологиите най-известен леворък днес е създателят на "Майкрософт" Бил Гейтс, а в областта на киното - Анджелина Джоли.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини