Доказаха необичайно бърза смяна на магнитните полюси на Земята

Магнитните полюси на Земята могат да се изместват с доста висока скорост, до един градус за седмица, показва ново изследване. Публикацията на учените е приета за печат в Geophysical Research Letters. Накратко изследването е описано на PhysOrg.

Магнитното поле на Земята се поражда от движението на течното метално ядро на планетата. То сменя ориентацията си веднъж на 200 хил.години. Последната доказана смяна на северния и южния магнитен полюс е била преди 780 хил.години. През 1995 год. изследователи откриха доказателства, че е възможно движението на магнитните полюси да става много по-бързо.

Доказателсвата за размяната на магнитните полюси за ясно видими в скали, съдъжащи способни да се подмагнитват частици. Те се ориентират взависимост от характеристиките на магнитното поле. Така, изследвайки образци от Стинс Маунтин в Орегон, учените установили, че преди около 16,2 млн. години полюсите са се премествали с 6 градуса на ден, което е 10 хил.пъти повече от обичайното. Полученият резултат предизвиква скептични реакции в научните среди.

Новото изследване е на скални образци от Батл Маунтин в Невада, на възраст около 15 млн. години. Резултатът – по това време полюсите са се измествали със скорост 53 градуса за година.

Много специалисти са на мнение, че поредната смяна на полярността ще бъде в близко време. Те се базират на факти, в частност на данни от спутникови наблюдения, които показват, че магнитното поле на планетата отслабва.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини