Безопасната талия: 80 см за жени, 94 - за мъже

Мерете талията си, за да следите сърцето, съветва националният консултант по кардиология доц. Нина Гочева. 

Това е нещо важно, което хората трябва да знаят, защото всеки може да си измери талията и да му светне червена лампичка, че става нещо нередно, коментира доц. Нина Гочева пред БТА.

"Безопасната" обиколка на талията при жените трябва да е около 80 сантиметра, а за мъжете - 94 см. Щом започне да се повишава, е лош сигнал, предупреждава експертът.

Обиколката на талията изглежда просто нещо, но всъщност е много важно, защото може да бъде белег на много висок риск за сърдечно-съдово заболяване. Колкото е по-голяма обиколката на талията, толкова е по-голяма вероятността за наличие на метаболитен синдром, т.е. за метаболитни аномалии.

Не е важно дали човек е пълничък, може да е пълен отвсякъде - това е различно, поясни националният консултант по кардиология. Когато обиколката на талията е голяма и това се подкрепи от високи триглицериди в кръвта, това автоматически поставя индивида във висок риск за развитие на сърдечно-съдови усложнения, поясни доц. Гочева.

Специалистът съветва емоционалният стрес да се преодолява с увеличаване на движенията.
Да кажа избягвайте емоционалния стрес, е трудно изпълнимо, но го избягвайте колкото може повече, посочи доц. Гочева. Достатъчно е 20 минути дневно да вървите бързо пеша, за да стабилизирате симпатиковата нервна система, която отговаря за стреса. Това е абсолютно доказано, заяви експертът.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини