Мощна магнитна буря, бум на депресии

Силна магнитна буря ще достигне Земята на 11 или 12 ноември след мощно изригване на Слънцето, предадоха осведомителните агенции, пише Монитор.

В събота вечерта на Слънцето е имало взрив, съпроводен с изхвърлянето на висок стълб от плазма и силен поток от излъчване в рентгеновия диапазон. Обикновено последиците от подобни магнитни бури се усещат на 3емята в течение на първите две денонощия от взрива. Но този път изригването е било в отдалечен участък на Слънцето и до Земята слънчевият вятър ще достигне на 11 или 12 ноември. Той ще предизвика съществени смущения в магнитното поле на планетата. Това означава, че в посочените дни хората, които са чувствителни към подобни явления, ще бъдат с понижено самочувствие.

По време на магнитна буря са възможни нарушения на биоритмите на организма и увеличаване броя на нещастните случаи и на травматизъм. Този ефект се обяснява с промени във функционирането на централната нервна система - увеличава се времето за реакция на външни дразнители.

Но от всички заболявания най-зависими от слънчевата активност са сърдечносъдовите заболявания, повишено или понижено кръвно налягане. Имунната система на човека реагира на магнитните бури по различен начин. При някои се наблюдава отслабена устойчивост към заболявания, а при други има рязък прилив на сили, подобрява се настроението и работоспособността.

Интензивните изригвания на Слънцето могат да нанесат вреда и на орбиталните апарати и представляват опасност за космонавтите. Освен това винаги има рискове от повреди на електрониката на самата земна повърхност. За защита от изненадите от страна на слънцето НАСА разработва програмата “Слънчев щит”, в рамките на която ще се събира спътникова информация за активността на звездата, която незабавно се обработва със специален изчислителен център. Тази информация ще позволи при силни магнитни бури предварително да се изключват застрашени от аварии компютри и трансформаторни станции.

Астрономите, изучаващи активността на Слънцето, класират изригванията в пет категории - A, B, C, M, X. C. Изригването в събота е от категория М и съответно магнитната буря е една от най-силните пред последните години.Заради циклите в слънчевата активност НАСА очаква през 2013 г. подобни бури да станат по-често явление.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини