Нова звезда откриха в НАО „Рожен”

Нова звезда откриха в НАО „Рожен”

Нова  двойна звезда в галактика „Андромеда” М 31 , откриха учените от Националната астрономическа обсерватория на връх „Рожен”.

Астрономите са успели да засекат небесното тяло благодарение на един от малките телескопи, с които разполага звездната институция. Астрономическият уред е марка  „Шмит” , а размерите му са едва 50см/70см.

 Новите са явления, които за наблюдателя изглеждат като появяване на нова звезда на небето От там идва и името им.

Новите възникват в тесни двойни системи, състоящи се от хладна звезда и горещо бяло джудже, което всъщност е последната фаза от живота на средно масивните звезди. Избухването се дължи на запалване на термоядрени реакции в основата на акреционния диск, формиран около бялото джудже при падането на газ от звездата-компаньон.

Последната открита нова двойна звезда

Резултатът е експлозия, в която системата става 10 000 пъти по-ярка и голяма част от водородния слой се изхвърля в космоса. Този феномен е познат под името нова. Съществува хипотеза, че новата избухва периодично на всеки 10000 години, но за нас няма известни наблюдения на повече от едно избухване на една и съща звезда.

Светимостта на системата се повишава до милион пъти и спада до предишното си състояние за месеци. Проследяването на изменението на блясъка на новите с течение на времето е важно, за разбиране на физичните условия и процеси, водещи до подобни механизми. Измерването им също така е индикатор за разстоянията във Вселената.

Чудомира Щерева

Източник: smolyan.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини