Юбилярка на век била детегледачка на президент

Баба Шина се чукна с кмета Дора Янкова за 100 години живот

Столетница изгледала две поколения от рода на президента Петър Стоянов, на 10 февруари празнува юбилея си. Заобиколена от дъщеря си Васка, двамата си внука и 4 правнука, баба Шина Бедрова от село Манастир, цял ден посреща гости в Смолян.

Крехката женица бленува да свърши зимата и да се върне в родното си село Манастир, където на Петровден отново ще води хорото с байряк.

Манастир е известно не само като родното на президента Стоянов, но и със своите 1650м. надморска височина е и най-високо разположеното село на Балканския полуостров.

Столетницата останала сирак на 7 годинки и от рано тръгнала да работи по къщите на чорбаджиите. Природно надарена със сръчност и въображение, младата родопчанка сама се научила да шие. Когато харесала нов фустан или модерна за онова време женска носия, „крадяла„ кройките само с поглед. Под майсторските й ръце и ръчната шевна машина, която ползва и до днес, са излезнали стотици уникални родопски носии с ръчни бродерии и везан гайтан.

На времето от целия район прииждали клиенти, а изкусната шивачка станала прочута и като дизайнер.

През далечната 1940г. не  успяла обаче да си ушие сватбена премяна, защото най-богатата невеста в селото чакала майсторката Шина да й ушие булчинската премяна.

Днес крехката женица има само един проблем, че не чува добре, за да си пие любимото кафе и с кеф да си гледа сериалите. Претърпяла е няколко операции, едва оцеляла, но  сама се грижи за домакинството си в Манастир.

Там на младини се грижела и за съседските деца- Стефан и Симеон Стоянови, баща и чичо на президента Стоянов.”И президента съм го гледала, че как иначе”, спомня си баба Шина, която помагала на по-заможните фамилии в селото, за да издържа семейството си.

Кметът на община Смолян Дора Янкова подари на юбилярката телевизор, а от днес според решението на местния парламент,  към пенсията й ще се добавят по 50лв. месечно и безплатни лекарства.

Шина Бедрова е втората родопчанка, която само в рамките на един месец навърши заветните 100 години живот. Да я поздрави дойде лично и синът на наборката й баба Бистра, която на 11 януари също чукна стоте.

Чудомира Щерева

 

Баба Шина с двете си правнучки Христина и Васка

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини