Има силен недостиг на IT-кадри

В началото на лятото на 2011 година започнаха процесите по масови съкращения навсякъде. От есента обаче започна усилено търсене на IT кадри, до степен, че те изчезнаха от пазара на труда. Това заяви управителят на „Джобтайгър” Светлозар Петров.

"IT-секторът остана най-слабо засегнат от кризата и той най-бързо се възстанови. В момента има огромен недостиг на IT-специалисти. Само в „Джобтайгър” имаме заявки за над 100 души, а да речем има само 5 кандидати общо. Тенденцията за набиране на такива кадри започна активно през август 2010 г.", допълни той.

В момента се търсят всякакви специалисти - програмисти, специалисти за компютърна поддръжка, за внедряване. Има най-много обяви за специалисти по база данни и data warehouse developer, web администратори и др.

Заплатите, които се предлагат, започват от 1000 лв. до няколко хиляди лева. Зависи от квалификацията на човек, от това, което той може да прави, от това как се справят, от нивото в йерархията.

Според Петров търсенето на кадри продължава в различни сфери. Разширяват се много проекти, свързани с кол центровете. Така че специалисти с всякакви езици са добре дошли, предаде Фокус.

"Големите вериги магазини продължават също да отварят нови обекти, така че там се търси доста персонал на всякакви специалисти. В момента се наблюдава и известно раздвижване на пазара за финансисти и икономисти. Това са тенденциите към момента", допълни Петров.

Очакванията му са, че стабилизацията ще продължи, ще има увеличение на отворените позиции във всички сфери, като ще се наблюдава постепенно намаляване на безработицата.

"Никой не очаква да е скокообразно. Това ще става бавно и полека. Но нещата вървят към възстановяване. Надявам се, че няма да има някакъв катаклизъм световен, който да обърка нещата. Например миналата пролет и дори лятото, да речем много попречиха събитията в Гърция във време, когато доста чужди инвеститори поглеждаха към региона и след като настъпи кризата в Гърция, замразиха проектите си, защото ние сме един малък пазар, който граничи с един малък пазар и това ги възпря от по-нататъшни действия", допълни той.

Според Светлозар Петров за да обявим кризата за свършила, трябва икономиката и производствата да се възстановят, което води до засилено ежедневно търсене на инженерни кадри. Когато инженерни и изпълнителски кадри започнат да се търсят активно, тогава вече ще е ясно, че икономиката се възстановява.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини