Любовен сейф „разбиват” в Забърдо

 Празнично съчетание на вино и любов ще радва днес почитателите на Трифон Зарезан и деня на влюбените в чепеларското село Забърдо.

В селцето под природния феномен Чудните мостове тачат любовта от векове.

Затова преди наколко години в центъра на селото построиха прототип на любовната въртележка от 18 век. На нея младите се ухажвали и залюбвали.

Забърдо стана известно с родопското колело за новобрачни, а много двойки вече сключват брак и се „врътват” за късмет. Така те остава за цял живот заедно, твърдят местните, вкусили магията на любовната орис.

Днес обаче не само колелото ще се върти до скъсване,

а и всички ще чуят как днешните млади се обяс-

няват в любов.

Докато „винарите” опитват вкусните мезета и новата реколта, „любовчиите” ще се „опияняват” от любовни пожелания, измислени от цялото село.

Преди година, по идея на кмета Валентин Черпоков, местните хора си спретнаха „Любовна банка” за послания.

Кутията във формата на сърце ще бъдеотворена тържествено днес, за да видят бял свят поетичните валентинки, събирани една година.

Жури ще ги оценява и отличава, но всички ще бъдат събрани в специална книга в кметството, която ще се попълва с нови „творби” на всеки празник.

След години всеки може да се върне назад и да преживее отново емоциите на лудите- млади години, разсъждава кметът Черпоков.

Той като именник, днес се е е заредил  подобаващо и с вино и с любов, а от кметството са подготвили съдечни сувенири за всички жители и гости на Забърдо.

Чудомира Щерева

Източник: smolyan.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини