Слънцето изригна с рекордна мощност

Мощното изригване ще предизвика и сериозни геомагнитни смущения, прогнозират учените

Най-мощното слънчево изригване за последните пет години е било регистрирано от астрономите тази нощ. Спътниците са отбелязали изригване от клас X2, съобщиха от Националното управление за океанографски и метеорологически изследвания на САЩ (NOAA).

Слънчевите изригвания се разделят в зависимост от мощността на рентгеновото излъчване на Слънцето на пет нива, които се отбелязват с латиница A, B, C, M и X. Най- малкото е с обозначение A.

При преминаването към следващата буква мощността се увеличава 10 пъти.

Последното изригване от ниво X е било регистрирано на 14 ноември 2006 година.

Засега не е ясно дали изригването е придружено с изхвърляне на плазма - от това зависи дали събитието ще доведе до магнитни смущения на Земята. Засега не се знае и колко силно ще бъде въздействието на изригването върху нашата планета.

Тези дни НАСА показа първите снимки на Слънцето, направени от двете космически сонди СТЕРЕО-А и СТЕРЕО-В, които го заснеха от противоположни страни.

„За първи път в историята можем да наблюдаваме слънчевата дейност в пълното й триизмерно величие", заяви Анджелос Вурлидас, член на научния екип на СТЕРЕО. "СТЕРЕО показа слънцето, каквото наистина е - кълбо от гореща плазма и сложно преплетени магнитни полета".

Проектът СТЕРЕО беше стартиран през 2006 и изучава потоците на енергия и материя от Слънцето към Земята. През 2007 сондите направиха първата триизмерна снимка на Слънцето, а през 2009 бяха наблюдавани в 3-D изригвания от короната, които могат да нарушат комуникациите, сателитните, навигационни и енергийни мрежи на Земята.

Информацията от последната мисия на СТЕРЕО трябва да помогне за създаването на прогнози за космическата обстановка, които са от значение за самолетните, енергийните и други компании.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини