Диви зверове разровиха старо селско гробище

Лисици изровиха селско гробище край смолянското село Мугла, а местните хора са в потрес. Край старите гробове имало разхвърляни късове от чаршафи и одеала, виждали се и изровени в земята дупки, коментира  кметът на селото Сийка Радева.

Атаките на дивите зверове са от около седмица, а до сега подобни случаи не е имало, каза Радева. Гробището се намира на около 500 метра от селото и е поне на 7 -8 века. Създадено било още със зараждането на селището, а в непосредствена близост до него е и новият гробищен парк на Мугла. Там обаче няма нашествие на дивите животни.

Не е изключено и това да стане, затова ще искаме съдействие от Държавното горско стопанство в Смолян, обясни още кметът на родопското село.

„Дивечът е тяхна грижа и ще искаме да ни отделят средства, за ограждането на разровения парк на мъртвите. За целта, ще са нужни около 1500лв. за старото и поне 2-3 хиляди лева за новото гробище”, коментира Радева.

Новият гробищен парк е на метри от нападнатото, около което върху пресния сняг ясно личат следите на лисици, забелязали местните ловджии.

 „За спокойствието на мъртвите и живите им потомци, незабавно трябва да се вземат мерки, защото ще е ужасно, ако животните изровят и пресни гробове”, допълни кметът. Ограда, колове и изграждане на водосток са част от мерките, които трябва да се предприемат.

Днес Радева ще разговаря и с директора на ДГС Смолян Георги Станчев, за да обсъдят проблема в родопското село.

Чудомира Щерева

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини