Нона Карадажова на съд заради СТЦ "Перелик"

Бизнесменът от Смолян Кирил Асенов съди МОСВ заради отменения ОВОС

Инвеститорът на СТЦ “Перелик” Кирил Асенов заведе дело срещу министър Нона Караджова, която отмени преди два месеца ОВОС-а на туристическия център. Процесът е насрочен да се гледа от тричленен състав на Върховния административен съд на 22 юни.

“Решението на министъра на околната среда и водите е постановено при съществени нарушения”, пише в жалбата си Кирил Асенов. Инвеститорът, който през февруари т. г. година заяви, че “няма вече проект "Перелик”, в пет страници описва грешките на административния орган, визирайки МОСВ. Той вини ековедомството, че не е направило проверка на жалбите срещу ОВОС-а и не е осъществило тяхната редовност.

Министър Нона Караджова отмени на 22 февруари като нецелесъобразно решението за Оценка за въздействие на околната среда (ОВОС) на СТЦ “Перелик”, отнасящо се за изграждане на ски-влек и обслужваща зона. Според ековедомството има сериозни пропуски и редица нарушения при одобряване на оценката.

Не е посочена площта на зоната за пързаляне по необработен сняг, пише в мотивите си екоминистърката.

В доклада за обществено обсъждане не са включени и параметрите на бъдещата ски-писта. Според описанието ски-влекът е с капацитет 550 души на час, а на зоната е едва 150 човека. Няма разчет на допустимия максимален процент на натоварване от пребиваващи туристи.

В края на миналата година в Смолянския административен съд постъпиха седем жалби от девет организации и хора срещу ОВОС-а за ски-влека на СТЦ “Перелик”. Против изграждането на стационарния ски-влек и местата за подслон на връх “Перелик” скочиха няколко неправителствени екоорганизации, горовладелческата потребителна кооперация “Карлък – СС”, сдружението на собствениците “Чурика”, Родопска търговско-туристическа камара – Широка лъка, Ловностопански консорциум “Перелик” за устойчиво развитие на горските екосистеми, както и Сдружение за аграрни и екологични проекти – ГЕО Пловдив.

в."Отзвук"

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини