С европари: Свиленград чисти р.Марица, Стамболово прави паркове. Хасково пише книга за Одрин

На срещата днес бяха връчени договорите на бенефициентите по европейската програма

9 млн евро са отпуснати от Европа за трансгранични програми с Турция, стана ясно днес на среща в хасковската областна администрация. 1.529 млн евро от тях ще влезнат в област Хасково. Разпределението е интересни. Община Свиленград е кандидатствала и спечелила проект за 600 хиляди евро за почистване коритото на река Марица на територията на общината. Проектът е съвместен с турската община Узункюпрю. Втория по големина проект, за 449 хил евро, е на Стамболово, съвместно с община Ахметбей ,за направата на огледални паркове.

9-те проекта излъчени от гр. Хасково са на обща стойност 583 хиляди. Най-значим като финансиране и резултат е на хасковската ГПЧЕ "проф.д-р Асен Златаров". За 200 хиляди евро в продължение на две години ще се осъществява междукултурен диалог с ученици от Одрин. Резултатът е написването на книга за турският град, партньорите пък ще напишат книга за Хасково. Парите са разпределени 50/50. Сред други проекти са този на хасковската търговско промишлена палата за създаване на регионален българо-турски съвет, проект на Механото и др. Община Хасково не е кандидатствала за финансиране, макар че от тази година драстично е увеличен таванът за инвестиционните намерения по Трансгранично сътрудничество. Досега той бе 50 000 евро, сега е 600 хиляди евро.

45 договора за финансиране на съвместни проекти бяха раздадени днес в областна администрация на на бенефициентите от българските области Хасково, Ямбол и Бургас и турските Одрин и Къркларели

Инициативите са за изграждането на спортни площадки, паркове, развитие на туристическата инфраструктура, реставриране на културно-исторически ценности, доставка на оборудване за училища и утвърждаването на партньорства в сферата на бизнеса.

Общата стойност на проектите е 9 млн евро. Те ще се изпълняват до 2013-та година. От българска страна управляващ орган по програмата е Министерството на регионалното развитие и благоустройството, от турска-генералния секретариат по европейските въпроси към министър председателя на република Турция.

Г.Христов

Това е най-мащабното ни сътрудничество с Турция, финансирано от ЕС
Претъпканата зала имаше доста въпроси
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини