Еврозоната увеличава фонда за подпомагане

Еврозоната е категорично решена да запази финансовата си стабилност, застрашена от опасенията за разпространяване на гръцката дългова криза в Италия или Испания, заяви на пресконференция нейният ръководител Жан-Клод Юнкер, цитиран от Франс прес.

Министрите отново потвърдиха непоколебимата си воля за запазване на финансовата стабилност в еврозоната, каза той, четейки изявлението от срещата на финансовите министри от еврогрупата в Брюксел.

Министрите на финансите изразиха готовност за увеличаване на обема на фонда за финансово подпомагане, който в момента разполага с кредитен капацитет от 400 милиарда евро, отбеляза Юнкер.

Министрите заявиха готовност да приемат допълнителни мерки за подобряване на способността на еврозоната да оказва съпротива пред опасността от разпространяване на дълговата криза, включително повишаване на гъвкавостта и обема на Европейския фонд за финансова стабилност, посочи той пред журналисти.

Предвиждат се също удължаване на срока за погасяване на заеми, отпуснати от Европа на страни в затруднение, както и намаляване на досегашните лихвени проценти, добави той.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини