Половината топлина на Земята е изначална

Ловецът на неутрино. Снимки: kamland.lbl.gov

Около половината от цялата топлина в земното ядро е от времето, когато са се  образували планетите в Слънчевата система.

В нова публикация учени правят този извод, съобщението за изследването е публикувано в  ScienceNOW.

Земята се образувала преди около 4,5 милиарда години от облак газ и прах, както и другите планети от Слънчевата система, и от този момент си остава гореща. Топлината на нашата планета е от два основни източника. Единият е разпадането на радиоактивни елементи в ядрото на Земята, другият – топлината, която е останала от времето на образуването на Слънчевата система.

Авторите на новата работа са правили анализ, какъв е делът на всеки от тези два източника, изучавайки антинеутриното, което се ражда при разпада на радиоактивни елементи. Неутриното са леки елементарни частици, които участват само в две от четирите фундаментални взаимодействия - слабо и гравитационно. При това неутриното много слабо взаимодейства с други типове материя, затова е трудно за откриване. Именно за да „улавя” присъствието на невидимото неутрино е създаден детекторът KamLAND на остров Хонсю в Япония. От  март 2002 год. до ноември 2009 год. той е регистрирал  841 случая на раждане на неутрино. 485 са причинени от атомните реактори и ядрени отпадъци, 245 са вследствие срещата на космически лъчения с молекули в земната атмосфера. От останалите 111 случая на раждане на неутрино 5 били съмнителни и  учените направили извода, че едва 106 от регистрираните случаи се дължат на радиоактивен разпад.

От тези данни учените са определили приблизително интензивността на образуването на неутрино в земните недра. 4,3 милиона неутрино преминават всяка секунда през всеки квадратен сантиметър от повърхността на Земята, според тяхната оценка.

По-нататък учените изчислили колко интензивен е разпадът и съответно количеството топлина, която се отделя при това - приблизително 20 теравата. От разпада на радиоактивния калий се получават още 4 теравата. Всичките тези процеси заедно дават около 54 процента от цялата идваща от недрата на Земята топлина. Следователно останалата топлина в земното ядро е останала от образуването на планетата.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини