Най-големите дупки на планетата

1  Голямата дупка "Кимбърли", Южна Африка

Най-големия изкоп в света, направен с ръчен труд. Мината е 1097 м дълбока и до затварянето и през 1914 год. там са добити над 3 тона диаманти.


2 Glory Hole - язовир Монтичело, Калифорния
Тази славна дупка се използва, когато язовир е пълен с вода и трябва да бъде източена. Това е най-големият в света преливник от този тип, размерът му дава възможност да  изтичат 408 кубически метра вода всяка секунда.

3 Мината Бингам каньон, Юта

Вероятно мината е най-големия изкуствен изкоп на земята. Добивът е започнал през 1863 г. и продължава и до днес, затова рамерът на ямата се увеличава непрекъснато. В  момента дупката е 2.4 км дълбока и широка 4 км.

4 Великата синя дупка, Белиз

Този невероятен географски феномен, известен като синя дупка се намира на 60 мили от континенталната част на Белиз. Има множество сини дупки по целия свят, но нито една не е така зашеметяваща.

5 Мината Диавик, Канада

Мината е толкова огромна и е в толкова отдалечен район, че разполага със собствено летище с писта, достатъчно голяма, за да приеме Boeing 737. Мястото изглежда още по-невероятно, когато водата наоколо замръзне.

6 Понорът в Гватемала

Тази снимка е на понор, които се появи наскоро в Гватемала. Дупката погълна десетки домове и уби най-малко трима души. Понорът е естествено образувание в карстови райони. Геолозите не са единодушни що се отнася до този в Гватемала, някои предполагат човешка намеса. А през 2007, когато изневиделица се отвори гигантката дупка, имаше предположения и за извънземна намеса...

7. Диамантената мина в Мирни, Русия
Гигантската дупка е всъщност диамантена мина в Източен Сибир, в близост до гр. Мирни. Тя е на 525 метра дълбока и 1,25 км в диаметър. Точицата, оградена с червено е един от най-големите камиони в света.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини