Невероятно: „Българи юнаци” в центъра на Хасково

Българи в сърцето

Че в Хасково живеят българи и се гордеят с това, показаха стотина младежи между 13 и 20 години събрали се на митинг на централният площад „Свобода”. Младежите се бяха организирали чрез социалната мрежа Фейсбук, да почетат жертвите на екцесиите в Катуница. Динамичното множество утихна за минута, в памет на убитият 19 год младеж, а после запя химна на България. И спонтанно завика „българи юнаци” и „България над всичко”.

Така не може да продължава, малцинствата се гаврят с държавата. Накараха ни да се чувстваме чужденци в собствената си страна, обяви 19 годишната Лора. Около нея младежи с кожени якета и прически от 0 до 1-ви номер, одобрително закимаха. Не сме скинари, просто българи, които трябва да се защитават сами, след като политиците забравиха как се казва държавата ни” категорични бяха момчетата.

„Поклон пред футболните агитки ” добавиха други, визирайки екшън сцените преди ден в село Катуница. Тогава футболни фенове взеха дейно участие в изгарянето къщите на ромският бос Цар Киро.

Нямаше агресия, само решителност. „Искаме да спре ромският терор” категорично бяха 14 годишните Ева и Антония. Ученичките от Хасковската финансово стопанска гимназия и Механотехникум не се укриха от обективите, за разлика от много възрастни. Привлечени от глъчката, уж зрели люде побягваха като зайци, като видеха светкавиците. Двете деца обаче имаха гражданска позиция.

„Ромите източват държавата със социални помощи. Трябва да им се наложат ограничения при раждане на повече от три деца. Физически здравите роми да се задължат да работят, в противен случай без помощи”, изложи вижданията си Ева и добави-няма расизъм към ромите, те просто не искат да се променят защото така им е добре. „Единственото за което може да им се завижда е че са задружни, а ние българите не сме” допълни Антония. И двете обаче не биха имали приятели от този етнос, макар че „зависи от човека”. „Много са отмъстителни и арогантни. Не може да се разчита на тях”.

С мотива „много са отмъстителни” така наречения организатор на протеста, се покри сред множеството ,умолявайки репортерите да не го снимат и цитират училището в което учи. 16 годишният Кристиян Димов призова във Фейсбук, хората да протестират в Хасково за да подкрепят България. Първото обаче което направи като видя събралите се хора е да каже: Не ги познавам. После завъртя нова плоча-бил пиар на известна фолк звезда и не можел току така да се изявява пред медиите.

Имаше и други които бяха сбъркали местата си тази вечер. Анаболни момченца перчеха мускули и заглеждаха невръстни момиченца, без очевидно да разбират какво се случва около тях и защо. Пенсионерски активисти пък избраха момента, за да говорят за ниските си пенсии. Група рокери снисходително гледаха „децата” и видимо бяха дистанцирани от техният ентусиазъм.

Само че, само тези деца посмяха да изразят позиция за гърчовете, разтърсващи България.

И само те посмяха да бъдат „Българи юнаци”. В центъра на Хаско. Пред очите на всички.

Повече за безпрецедентния за Хасково изблик на национална гордост, вижте в нашия видеорепортаж

Г.Христов

Стотици се събраха в памет на убития Ангел. стотици пяха българският химн

Само тинейджърите се одързостиха да бъдат българи пред очите на всички
Ева и Антония с трибагреника
"Българи Юнаци"
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини