Кузман Ганчев от Google с наградата „Джон Атанасов"

Кузман Ганчев, който е научен изследовател в Google и се занимава с машинно самообучение получи наградата „Джон Атанасов".

Връчи му я държавният глава Георги Първанов, който изтъкна на церемонията в Гербовата зала на Президентството, че Кузман Ганчев е цитиран 367 пъти в чужбина.

Макар и ангажиран в Google, Ганчев активно поддържа контакти с българските си колеги", посочи още Първанов.

Кузман Ганчев е роден на 16 октомври 1981 г. Завършил е компютърни технологии. През 2006 г. получава магистърска степен в областта на инженерните науки. През 2010 г. защитава докторска дисертация в университета в Пенсилвания по въпросите на компютърните науки.

Президентът Първанов припомни, че при първото връчване на наградите „Джон Атанасов" през 2003 г. всички са си пожелали българският талант да получава признание първо в България.

От дистанцията на времето можем да кажем, че наградата се превърна в сериозен стимул за младите хора в информационните и комуникационни технологии в България, добави Първанов.

Той изрази надежда връчването на наградите „Джон Атанасов" не само да бъде продължено от неговия наследник, който и да е той, но и да се осъзнае, че няма по-перспективни, по-ценни инвестиции от инвестициите в човешки капитал, образование, наука, младите хора.

Наградата „Джон Атанасов" за ученици, която се връча от 2008 г. сега Първанов връчи на Румен Христов.

Толкова пъти съм го награждавал, че си мислех, че е доцент, а той се оказа ученик", възкликна президентът и изтъкна, че няма олимпиада, от която Румен Христов да се е върнал без сериозно отличие.

Наградата „Джон Атанасов" за приложна разработка, която се връчва от 2010 г. този път получи Хараламби Хараламбиев. За него Първанов каза, че е пример за млад лидер с ерудиция, който се утвърждава в компания за информационни технологии.

Държавният глава заяви, че на България са й необходими инвестиции не само в транспортни, но и в информационни и комуникационни магистрали.

Той отбеляза, че не е могла да се реализира идеята за международна награда „Джон Атанасов" и посочи причината: „ Начинът на мислене, философията на управление по време на криза".

Средствата са били пренасочени към други цели, поясни Първанов.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини