Японските военни създадоха сферична летяща машина (видео)

Бъдещите безпилотни разузнавателни апарати на японската армия може би ще са с формата на сфера...

Японското Министерство на отбраната демонстрира днес прототип на първата летяща машина със сферична форма, съобщава технологичният блог TechCrunch. Проектът доби публичност през юни тази година, но едва сега машината за първи път вижда бял свят.

Устройството все още е в тестова фаза и засега не са ясни какви точно ще са неговите потенциални форми на (военно) приложение. Първата му демонстрация на живо обаче определено е впечатляваща.

Сферичният летателен апарат тежи само 350 грама, способен е да стои неподвижно във въздуха и да се придвижва във всяка посока по хоризонтала и вертикала. Скоростта, която може да развива, е до 60 км/ч.

Машината е оборудвана с триизмерни жироскопни сензори и датчици за разстояние, които й позволяват да стабилизира положението си в пространството, дори след като се удари в препятствие.

Тя може да възстановява хоризонталното си положение и да излита отново, дори след като е паднала на земята.

Стабилизацията на полета и възстановяването на нормалната позиция се случват автоматично, а ребрата на металната сфера защитават перките на машината и миниатюрните крила, с които се извършва управлението.

Интересно е също така, че производствените разходи за създаването на сферичното летящо устройство са изключително ниски – около 1400 щатски долара. Всички части, които са използвани, са достъпни в търговската мрежа.

Предполага се, че японската военна разработка първоначално ще се използва за разузнавателни и спасителни мисии.

Източник: www.capital.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини