Ноев ковчег за IT специалисти

САЩ предвиждат изграждането на плаваща Силициева долина - кораб-инкубатор на идеи, където ще се развиват науката, новите технологии, бизнеса, съобщи Мембрана.ру, цитирана от БТА.

Корабът ще послужи като трамплин за млади компании, работещи в сферата на високите технологии. Малкото градче в океана, разположено близо до бреговете на Калифорния, ще "отглежда" таланти от цял свят, а може би дори гении за истинската Силициева долина.

Проектът е наречен "Blueseed". Авторите му се надяват, че благодарение на него ще бъдат избегнати много бюрократични проблеми, нуждата от получаване на работни визи, трудности в миграционното законодателство, които пречат на много предприемчиви и изобретателни млади хора да изградят свой бизнес в сферата на електрониката, на IT технологиите, на биотехнологиите и в други направления, да живеят и работят в САЩ.

Генералният директор на "Blueseed" Макс Марти, специалист по глобална икономика, казва: "Много хора твърдят, че биха искали да дойдат в Силициевата долина, но нямат възможност да го направят."

Именно такава възможност ще се открие на 12 морски мили или на 22,2 км от крайбрежието на Калифорния.

Плавателният съд ще бъде в международни води, но на сравнително малко разстояние от Сан Франциско и Силициевата долина.

"Някой от пристигналите може да измисли проект, който в крайна сметка да доведе до откриването на много нови работни места и да даде нов импулс на икономиката", твърдят в "Blueseed".

На борда му ще могат да живеят около 1000 пътници плюс екипажа и обслужващия персонал. За желаещите плавателният съд-инкубатор ще предоставя жилищни помещения за по 1-4 души, а също офиси с гъвкаво планиране. Няма да липсва и високоскоростен интернет.

Със сушата корабът ще е свързан с катери, които ще пътуват по два пъти на ден. Разстоянието до Силициевата долина ще се взема за час и половина. При необходимост ще може да се поръчва бърз катер или дори хеликоптер. Хеликоптерите ще се използват и в екстремни ситуации, например при необходимостта да се откара човек в болница на брега.

Наемът за жилище и офис на борда на морския плавателен съд ще започва от 1200 долара на месец. Той ще варира според оказваните услуги. Парите не са много, като се има предвид какви са наемите в Сан Франциско.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини