ФБР спря Megaupload, хакери отмъстиха

wikimedia.org

Aмериканските власти затвориха един от най-големите сайтове за споделяне на файлове и обвиниха седем души за нарушаване на авторските права.

Megaupload.com беше спрян при акция, която представители на правосъдието и на ФБР нарекоха насочена срещу "един от най-сериозните случаи на нарушение на авторските права, разкрит от САЩ", предадоха АФП и Ройтерс, цитирани от БГНЕС.

Основателят на базирания в Хонгконг сайт Ким Шмиц (познат като Ким Дотком - бел. ред.) е сред четиримата арестувани за онлайн пиратство и престъпления, които според представители на американското Министерство на правосъдието са печелели незаконно милиони долари от абонаменти и реклами.

Френският президент Никола Саркози приветства затварянето на Megaupload, заявявайки, че операторите му са получавали престъпни печалби от незаконно разпространяване на защитени от авторското право материали. "Дойде време за засилено съдебно и полицейско сътрудничество между държавите" в борбата с интернет пиратството, казва Саркози в свое заявление.

Затвореният сайт е бил популярен сред холивудските знаменитости. Според съобщения в медиите, изпълнителен директор на сайта е бил Суиз Бийц, музикален продуцент, съпруг на певицата Алиша Кийс, който е имал подкрепата на звезди като Канйе Уест.

След затварянето на Megaupload хакери атакуваха уебстраницата на Министерство на правосъдието, на най-голямата в света музикална компания Universal Music и на две групи, които представляват музикалната и филмова промишленост. "Правителството затваря Megaupload? 15 минути след това Anonymous затваря правителството и звукозаписните компании!", заяви в Twitter член на групата Anonymous.
Представители на Министерство на правосъдието и Асоциацията на звукозаписващата промишленост на Америка отказаха коментари за атаката. Няма връзка с представители на Universal Music. Асоциацията на филмовата промишленост на Америка заяви, че групата работи заедно със силите на реда за идентифициране на хакерите.

Най-големите критици на законите срещу онлайн пиратството и за защита на авторското право веднага осъдиха затварянето на Megaupload. В момента в САЩ се води остра дискусия около внесения за обсъждане антипиратски законопроект SOPA (Stop Online Piracy Act - "Спиране на онлайн пиратството") и PIPA (Protect Intellectual Property Act - "Защита на интелектуалната собственост"). Големите интернет компании като Google и Facebook се оплакаха, че законите, които предстои да бъдат обсъдени в Конгреса, ще създадат условия за цензура.

Под натиска на общественото мнение и отрицателното становище на администрацията към някои от постановките в тях, вносителят Ламар Смит оттегли някои от оспорваните текстове. За приемането на двата законопроекта лобират усилено от кино- и музикалната индустрия, в опит да запазят печалбите си от авторски права и разпространение на техните продукти.

Създателят на Facebook Марк Зукърбърг се изказа категорично против тях. "Интернет се явява най-мощният инструмент за обединение на света. Не можем да допуснем някакви законопроекти да спрат или забавят неговото развитие. Facebook протестира срещу SOPA и PIPA. Ще се борим против налагането на всякакви подобни закони, които вредят на световната мрежа", написа в своята страница Зукърбърг.

В рамките на протестната акция срещу SOPA и PIPA най-голямата онлайн енциклопедия "Уикипедия" затвори страницата си за 24 часа. Подобни намерения имаше и Google, но в крайна сметка управата на мегатърсачката се отказа от подобна мярка, за да не ощети милиардите си ползватели.
Google обаче пусна линк към петиция до американските законодатели, към която петиция може да се присъедини всеки желаещ. На американските си ползватели пък Google предложи необичаен дудъл - в черно каре, все едно е цензуриран.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини