Бум на евтините смартфони през 2012

Потребителските технологии ще продължат да се развиват, но търговците на ваучери и разработчиците на социални игри трябва да помислят за смяна на модела.

Това съветват експертите на Делойт в областта на Технологиите, медиите и телекомуникациите (ТМТ), които обявиха своите прогнози за развитието на медийния сектор през 2012 г.

Според тях търсенето на потребителските технологии ще продължи да се увеличава и през 2012 година с очакван рекорден брой продажби на смартфони и таблети. Очаква се увеличение и на търсенето на по-ниските класове телевизори и компютри от страна на развиващите се пазари.
Наблюдава се намаляване на цените на технологиите през последните три десетилетия и предпочитаната придобивка на таблет или телевизор, в сравнение с нова кола, почивка в чужбина или билет за спортно събитие.

3D принтирането също привлече вниманието на обществеността, но шумът около технологията не разкрива сериозните ограничения на тази идея. Възможността да се изтегли дизайн за всичко, което можем да си представим и да се създаде продукт на място се очаква да се превърне в един печеливш сегмент в няколко пазарни ниши през следващите няколко години. Такива ниши съществуват например в сектора на индустриалните инструменти, който се оценява на стойност 22 милиарда щатски долара в световен мащаб, на био-медицинския сектор или в сектора на след-продажбените услуги като например авто-поддръжка и ремонт.
Най- вероятно, запалените ентусиасти "направи си сам" ще инвестират в 3D принтери, когато през 2012 г. цените паднат под $ 1000, но разходите за материали, необходими, за да се създаде продукт като например спортни обувки остават все още високо специализирани и скъпи. Продажбите през 2012 г. вероятно ще останат под $ 200 милиона, и тези, които очакват ерата на Стар Трек "репликатора" може да се наложи да изчакат още известно време.

Другата вълнуваща тенденция са евтините смартфони. Над половин милиард смартфони на цена по-ниска от $ 100 ще бъдат в употреба до края на 2012 г., тъй като търсенето на базовите мобилни апарати, които са оборудвани с функции, подобни на компютър, продължава да расте. Възходът на стодоларовия смартфон е аналогичен с ръста на продажбите на нетбука - преносими компютри с ниска цена и ниска мощност. Това се дължи на факта, че потребителите искат да заменят настоящите мобилни телефони, но не се нуждаят от мощността или функционалността, предлагани от устройствата от висок клас. Най-добрата възможност за това предоставят развиващите се пазари, където достъпът до интернет не е на високо ниво, но желанието за комуникационни и информационни услуги се разраства. 
В развитите пазари, той може да се превърне в перфектен тийнейджърски "стартов" телефон. Това ще окаже натиск върху веригата за доставки за намаляване на цената на компонентите, но също така представлява предизвикателство и за разработчиците на софтуерни продукти, защото се предполага, че собствениците на евтини смартфони няма да бъдат готови да заплащат за тези продукти.

Проучването на пазара също ще разчита все повече на технологиите.
Рекламната индустрия все повече ще използва мозъците ни през 2012 г. тъй като се наблюдава увеличаване на употребата на ядрено магнитния резонанс. Подобно на по-големите и по-скъпи скенери за ЯМР, които се използват в сектора на медицината, магнитните анализи могат да демонстрират, че дейността в определени дялове на мозъка се корелира със специфични емоции и видове мислене. Въпреки че методът известен като невро-маркетинг е доста оспорван, той вече започна да се използва от някои производители на хранителни продукти и да променя опаковките и дори вкуса на продуктите в резултат на проучванията, проведени с тази техника. Методът е бил използван, за да се определи, че при хората, които са най-активни в социалните мрежи, дяловете на мозъка, отговарящи за общителността са по-развити. Много е вероятно магнитният резонанс да се превърне в ключов инструмент за рекламодателите през 2012 г., но най-добре би работил като част от пакет, заедно с по-традиционните маркетингови техники. Препоръчително е за компаниите да бъдат информирани и да проучат този нов прозорец на човешкия мозък, но също така да не забравят, че това може да бъде един доста мъглив прозорец.

С разрастването на социалните мрежи и популярността на социалните игри през 2010 г. и 2011 г., техният финансов потенциал привлече вниманието на обществеността. Въпреки това тези компании имат нужда да се развиват и в други посоки, освен във "freemium" модела (термин, използван от Крис Андерсън, който съчетава безплатно и платено съдържание - бел. Дир.бг).
Те биха могли да получат и по-голям дял от глобалния пазар, възлизащ на $ 63 млрд, в сравнение с тазгодишните 2%. За някои разработчици ръстът вече започна да забавя темпото си, а през последните две години цялата общност на социалните геймъри забуксува.
През 2012 г. се очаква ръстът на приходите в целия под-сектор да намалее до под 20%, което може да принуди разработчиците, освен в продажбите на виртуални стоки през социални мрежи, да се фокусират и върху възможностите на рекламата или въвеждането на предварителни такси за ползване. Възможно е да се приложат бизнес моделите от индустрията на по-традиционните игри или дори да се развие франчайз моделът.

Секторът с онлайн ваучерите се разви с доста бързи темпове и през 2011 г. от новост се превърна в знаменитост. През 2012 година най-вероятно ще се установи в ниша, която въпреки, че е малка успява да генерира приходи от милиарди долари.
Бързата еволюция на сектора означава, че стотици фирми ще изчезнат през 2012 г., тъй като конкуренцията продължава да расте, а маржовете да намаляват. Очаква се умерено намаляване на броя на потребителите на онлайн ваучери. Посредниците, които стоят между потребителите и търговците на дребно, ще продължат да генерират обороти от милиарди долари, но ще трябва да повишат качеството и разнообразието на предлаганите оферти.
Вероятно посредниците ще трябва да приемат по-ниски комисиони за продажбите на ваучерите, които понякога надхвърлят и 50%, с цел да привлекат повече търговци на дребно като клиенти. Добре е да се опитат да изместят фокуса от отстъпката от обем към качеството, полезността или дори изключителността на продукта, за да може да се промени начина, по който се възприема тази услуга.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини