Учени предлагат захарта да бъде приравнена като еднакво вредна с алкохола и цигарите

Американски биолози смятат, че захарта и подсладителите на основата на смес от фруктоза и глюкоза трябва да се наредят до алкохола и цигарите по степен на вредност, тъй като злоупотребата с тях води до повечето хронични болести и синдроми, причинявани от алкохолизма. 

Роберт Лустиг, Лаура Шмидт и Клер Бриндис от университета в щата Калифорния в Сан Франциско публикуваха обзорна статия по темата в списание Nature.

Авторите на статията твърдят, че постоянното преяждане със сладко води до същите последствия, както и злоупотребата със спиртни напитки. За да докажат своята гледна точка, те сравняват захарта и алкохола по четири критерия, използвани по-рано при описание на вредата от алкохола.

Според биолозите, преди захарта и алкохолът не са били толкова достъпни, колкото са днес. Ето защо човекът няма защитни механизми, които да го предпазят от вредните въздействия при употребата им. Както твърдят учените, редица научни изследавния показват негативните ефекти от злоупотребата със захар. Сред тях Лустиг и колегите му посочват диабета, хипертонията, намалената чувствителност към инсулина и затлъстяването на черния дроб.

Освен това захарта действа върху определени центрове в мозъка като кара човек да поема нови и нови порции от сладката отрова. В допълнение захарта и нейните аналози частично подтискат производството на хормоните за ситост – грелин и лептин. Недостигът на тези сигнални молекули се смята като основна причина за системното преяждане.

Както твърдят биолозите, преяждането се е превърнало в сериозен медицински проблем за повечето страни по света. Правителството на САЩ например изразходва до 75% от ресурсите на системата за здравеопазване за борба с метаболния синдром и другите последствия от злоупотребата със сладко.

Лустиг, Шмидт и Бриндис предлагат да се въведе система от акцизи и ограничения, каквато се прилага за ограничаване на употребата на алкохол.  Според тях, най-напред захарта и глюкозата трябва да бъдат извадени от списъка на безвредните хранителни добавки, което ще попречи на производителите да ги слагат произволно в своите изделия.

Важно място в тази система заема специалният данък, с които ще се облагат всички продукти, съдържащи захарни добавки. В това число попадат газираните напитки, нектарите, млякото с шоколад и мюслите. По предварителни изчисления на учените, цените на тези стоки би трябвало да се увеличат двойно, което значително ще ограничи употребата на захар.

Като по-радикални мерки учените предлагат да се въведе забрана за продажба на разхладителни напитки за деца до 17 години и да се ограничи броя на ресторантите за бързо хранене в райони, където живее население с ниски средни доходи. Освен това правителствата на икономически развитите страни могат да развият програми за субсидиране на покупко-продажбата на подукти с ниско съдържание на захар.

"Настана време да обърнем внимание на захарта ", призовават в заключение авторите на статията.

Източник: www.infotourism.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини