Антон Кутев: Новата АСТА е в Закона за хазарта

Новата АСТА е в Закона за хазарта, алармира депутатът от ПГКБ Антон Кутев на брифинг в парламента днес. Той изнесе данни за внесените от управляващите промени в Закона за хазарта, според които държавата задължава интернет доставчиците да наблюдават, филтрират и събират информация за интернет сайтове.

„С член 22 точка 13 от законопроекта се дават правомощия на изпълнителната власт в лицето на Държавна комисия по хазарта да филтрира информацията от интернет сайтове и да спира достъпа на потребителите до тях”, обясни Антон Кутев и допълни, че се предвижда събраната информация да се предоставя на държавните структури. Депутатът  е убеден, че МВР ще бъде само една от държавните структури, които ще получават и моделират получените данни.

„Практически ние се преборихме това да не се случи с АСТА, а сега същото нещо се случва през Закона за хазарта - като дори е облечено в конкретни практически предложения”, възмути се Антон Кутев.

Според него така се заобикалят не само правилата, но и всички граждани на България. Депутатът  е сигурен, че тези предложения за следене и контрол на интернет трафика се правят само и единствено с комерсиални цели.

„Това е поредният опит, в който предложение, което е било отхвърлено от обществото се преформулира от управляващите и се вкарва по друг закон”, отбеляза депутатът от ПГКБ Димитър Горов. Той цитира решение на Европейския съд, според което всяко филтриране в интернет се определя като нарушение на общностното законодателство и е нарушение на законите на ЕС. Димитър Горов оповести и акция на младежите- социалисти във Фейсбук срещу новата АСТА. Само за няколко минути групата събра около стотина привърженици.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини